Seks skandal trese vrh EU

Izvor: Blic, 27.Avg.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks skandal trese vrh EU

U hakovanoj bazi podataka sajta za preljubnike ashleymadison.com nalazi se osam zvaničnika Evropske komisije, uključujući i šefa sektora (Head of Unit), kao i zaposleni u drugim institucijama EU.

To je informacija do koje je ekskluzivno došao briselski portal euractiv.com, pretražujući bazu podataka kanadskog sajta za preljubu.

Ovu bazu podataka sa ličnim informacijama 36 miliona potencijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preljubnika širom sveta javnosti je učinila dostupnom hakerska grupa "Impakt tim". U njoj se, pored zvaničnika Evropske komisije koji su prijavljivali koristeći službene mejl adrese na @ec.europa.eu, nalaze i drugi službenici EU.

U bazi su podaci troje zaposlenih u Evropskom parlamentu, uključujući i političkog savetnika velike poslaničke grupe koji su se registrovali putem mejl adresa na @europarl.europa.eu. Pored njih, po jedna osoba je iz Evropske službe za spoljne poslove na čijem čelu je Federika Mogerini, finansijske službe ESMA i EUFOR-a, vojnih snaga za brzo delovanje koje su aktivne u Bosni i Hercegovini i afričkim državama.

Ukupno je u aferu umešano 13 muškaraca i jedna žena čija imena nisu objavljena zbog poštovanja privatnosti. Briselski portal navodi da nema informacija koje mogu da otkriju da li su evrokrate bile uspešne u preljubi i da li i dalje koriste ove naloge, kao i da postoji mogućnost da su mejlovi pokupljeni negde drugde na internetu ili jednostavno ukradeni.

Ipak postoji podatak da je jedan od EU zvaničnika uplatio 82 dolara sajtu za preljubnike koji je ponudio nagradu od 332.000 dolara za informaciju o hakerima.

Neki od ovako dostupnih informacija o službenicima iz Brisela, uključujući njihova seksualna opredeljenja i očekivanja od seksualnih partnera, mogli bi da posluže kriminalcima ili teroristima za ucenjivanje.

Prema navodima agencije AP, u Americi je 15.000 državnih službenika bilo ulogovano na ovaj sajt. Stručnjaci kažu da je bilo dovoljno da jedan federalni zvaničnik otvori lažnu hakersku poruku koja liči da je sa sajta za preljubnike koristeći vladin kompjuter ili mejl adresa, pa da vladini podaci odmah budu ugroženi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.