Saveti Brisela za veći rast i zaposlenost u Srbiji

Izvor: RTS, 25.Maj.2016, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti Brisela za veći rast i zaposlenost u Srbiji

Evropska unija usvojila je preporuke za unapređenje ekonomske politike u Srbiji. Cilj preporuka je da podstiče rast i zaposlenost u zemljama kandidatima, ali i da ih pripremi za koordinaciju ekonomske politike kakva postoji unutar Unije.
EU pozitivno ocenjuje dosadašnju fiskalnu konsolidaciju u Srbiji i očekuje njen nastavak, kroz povećanje prihoda i veću štednju. Ministar finansija Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vujović kaže da su nalazi EU očekivani, da pokazuju da je Srbija u kritičnoj fazi strukturnih reformi koje je već podržao MMF.

"Evropska komisija poručuje da moramo da istrajemo u reformama preduzeća u Agenciji za restrukturiranje javnih preduzeća i administracije", navodi ministar Dušan Vujović. Napominje da mu je u Briselu ukazano i na potrebu da ljudi koji ostanu bez posla dobiju nova i kvalitetna znanja da bi mogli uspešno da konkurišu na tržištu rada.
Od 2014. godine EK svake godine zemljama Zapadnog Balkana i Turske upućuje preporuke za unapređenje ekonomske politike.
Cilj ovih preporuka je podsticanje rasta i zaposlenosti u zemljama kandidatima, ali i priprema za koordinaciju ekonomske politike kakva postoji unutar EU.
U EK kažu da su spremni da pomognu u sprovođenju preporuka.
Šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat napominje da je Beograd u potpunosti primenio prethodnu preporuku u vezi sa monetarnom politikom i fiskalnom konsolidacijom. Dodaje da su to omogućile mere Vlade Srbije i Narodne banke.
U narednom periodu potrebna je bolje upravljanje novcem za kapitalne investicije i popravljanje poslovne klime, rešavanje problema nenaplativih kredita, stoji u preporukama Evropske unije. Država bi trebalo da garantuje za kredite malim i srednjim preduzećima. Dobra vest istaknuta na sastanku je ubrzanje ekonomskog rasta u Srbiji - 3,5 odsto u prvom kvartalu ove godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.