Šansa za posao: Britaniji fali radnika

Izvor: Mondo, 14.Feb.2017, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa za posao: Britaniji fali radnika

Britanski poslodavci muče se da pronađu radnike u industriji koja zapošljava veliki broj građana iz drugih zemalja EU, pokazuju istraživanja.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock London, Engleska

Ovakav trend nastao je zbog smanjenja evropskih ekonomskih imigranata koji sve više izbegavaju Britaniju u potrazi za poslom, a sve zbog dešavanja u vezi sa Bregzitom (Brexit).

Jedna od mogućih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << posljedica je i povećanje starosne granice za penziju u ovoj zemlji, prenosi "Sputnjik".

Istraživanje o tržištu rada koje je proveo CIPD institut i Adeko grupa pokazuju da, uprkos rekordnom broju objavljenih konkursa za posao, britanski poslodavci imaju poteškoća u pronalaženju odgovarajuće radne snage.

Oblasti u kojima tradicionalno radi veliki broj stranih državljana i gde se pojavljuju problemi sa radnom snagom su maloprodaja, proizvodnja, zdravstvo, hotelijerstvo i restoranske usluge.

Ekonomija Britanije će usporiti tokom pregovora o izlasku iz EU u naredne dve godine, a stanje u Uniji kao celini biće bolje uprkos brojnim neizvesnostima, kaže se u danas objavljenom Zimskom ekonomskom predviđanju EU.

U ovom dokumentu se navodi da će privredni rast u Britaniji pasti na 1,5 procenata ove, odnosno 1,2 procenta sledeće godine, sa nedavnog vrhunca od 3,1 odsto rasta zabeleženog 2014. ;

Sa druge strane, privredni rast u EU nastaviće se, pa će sa 1,6 procenata u 2014, ove i sledeće godine porasti na 1,8 procenata.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.