Samit EU u senci Ukrajine i džihada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2014, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU u senci Ukrajine i džihada

Šefovi država i vlada Evropske unije okupacije se danas popodne u Briselu kako bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize i pretnju od džihadista u Siriji i Iraku.

Kako je u pozivnom pismu najavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, lideri će najpre odlučivati o nominacijama za naslednika Van Rompeja i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, kojima krajem ove godine ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ističe petogodišnji mandat.

Odmah nakon toga, Ešton će predsedavati debatom o situaciji u Ukrajini i rastućoj pretnji od džihadista “Islamske države” koji su poslednjih nedelja zauzeli velike delove Iraka i Sirije.

Juče su čelnici NATO, Sjedinjenih Država i nekoliko evropskih država optužili Rusiju da se otvoreno uključila u sukobe u Ukrajini i poslala vojsku u pomoć proruskim snagama u toj zemlji.

Premda ruski predsednik Vladimir Putin odbacuje te optužbe, na dnevnom redu će se naći spisak novih sankcija protiv Rusije, koje bi mogle da uključe proširenje evropske “crne liste” pojedinaca i preduzeća kojima je zabranjeno poslovanje u zemljama Unije.

Lideri 28 članica će sem toga razgovarati o upućivanju vojne pomoći iračkim Kurdima, koji su se našli na udaru džihadista samoproglašene islamske države (ISIL).

Kako piše britanska štampa, premijer Dejvid Kameron će predložiti niz mera namenjenih otklanjanju opasnosti da pripadnici ISIL, među kojima ima nekoliko hiljada dobrovoljaca iz evropskih zemalja, prenesu džihad na teritoriju EU.

Te mere bi, kako se navodi, trebalo da uključe tešnju saradnju među evropskim bezbednosnim službama, pojačanu kontrolu putnika na aerodromima i isporuku moderne opreme za kontrolu granice Turskoj, preko koje evropski islamisti najčešće putuju u Siriju i Irak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Samit u senci Ukrajine i džihada

Izvor: Akter, 30.Avg.2014

Šefovi država i vlada Evropske unije okupiće se danas popodne u Briselu kako bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize i pretnju od džihadista u Siriji i Iraku..Kako je u pozivnom pismu najavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, lideri će najpre odlučivati o nominacijama...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.