Saks: Nema EU snage za Ukrajinu

Izvor: B92, 04.Okt.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saks: Nema EU snage za Ukrajinu

Ekonomski rast u EU suviše je slab da bi Ukrajina mogla da uđe u sastav evropskog bloka, izjavio je vodeći američki ekonomista Džefri Saks.

"Rast u Evropi nije dovoljno jak da bi Ukrajina mogla da uđe u EU“, izjavio je Saks na marginama regionalne poslovne konferencije u poljskom odmaralištu "Sopot“ na Baltičkom moru.

On je naglasio da ne veruje da Ukrajina može biti integrisana u Evropu i da je to nerealno.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reforme koje sprovodi Kijev previše su slabe da bi privukle strane investicije sa Zapada, "čime Ukrajina ostaje više integrisana u rusku ekonomiju“.

Prema predviđanju Evropske komisije u maju, ekonomija EU proširiće se za 2,1 odsto ove godine, što je na nivou prošlogodišnjeg povećanja od 1,8 odsto. Očekuje se da će se ukrajinska ekonomija smanjiti za skoro deset odsto zbog, između ostalog, gubitka ključnih postrojenja za ugalj i čelik na istoku te zemlje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.