Šačica

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2014, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šačica

Za tri godine koliko je specijalni tim EU radio na istrazi o trgovini ljudskim organima posle rata na Kosovu 1999. dobili smo sledeće:

- nema dokaza za trgovinu organima, al ne znači da ih neće biti

- i ako ih bude to ne znači da su svi nestali Srbi, Romi i "neposlušni Albanci" završili pod nožem

- istražitelji ne znaju gde je okončalo više stotina nestalih Srba ali znaju da nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u zloglasnoj "žutoj kući"

- ipak, istraga se kao nastavlja al' dokaza kojih nema je sve manje

- OVK je gerila u čiju oslobodilačku misiju Amerikanac Vilijamson ne sumnja

- OVK je gerila kojoj se potkrao poneki zločin

- pardon, OVK je imala pojedince kojima se potkrao poneki zločin i možda neki od njih i završe na optužnici

- Kosovskim Albancima Vilijamson se unapred izvinjava ako su kojim slučajem posumnjali u lojalnost Vašingtona prema njihovoj mladoj državi

- jer, njemu nije namera da menja istoriju, a zna se ko je generalno kriv

- kao dokaz svoje (ne)pristrasnosti Vilijamson nas podseća da je radio na otpužnici protiv Slobodana Miloševića

- i, zamislite, i Vilijamson ima deset prstiju

- on to zove šačicom i toliko je maksimalno ljudi, a među njima i Srba, moglo da završi kao žrtva ilegalne trgovine organima.

Ne, nemojte se pitati zašto je Amerikanac vodio specijalni istražni tim Evropske unije? I to čovek koji je od kraja 2001. do 2002. nadgledao pravosudni i zatvorski sistem na Kosovu kao direktor sektora za pravosuđe u misiji UN. Znači, u vreme kada su porodice nestalih uporno pokušavale da međunarodnim predstavnicima ukažu na stravične priče o trgovini organima. Kada je, da je bilo volje, moglo sve mnogo podrobnije da se istraži.

Zašto taj posao nije poveren Diku Martiju, specijalnom izvestiocu Saveta Evrope, koji je prethodno već radio na celom slučaju, bio upućeniji i za pretpostaviti manje pristrasan od nekadašnjeg američkog ambasadora za ratne zločine, što je još jedno zvanje Vilijamsona? Nemojte se pitati, jer odgovor je - sve je farsa.

Ceo ovaj proces nekakve istrage je jedna obmana, jeftina i uvredljiva, pre svega prema porodicama žrtava, koja bi trebalo da nas navede na zabludu da se zločini nad Srbima ipak istražuju i da ima šanse da se krivci nađu pred sudom. Doduše, taj sud još nije formiran, kao ni pravo tužilaštvo koje će raditi dalje na istrazi i koje treba da napiše optužnicu. Trenutno, dakle, nemamo ništa! Ni sud, ni optužnicu, a imena koja bi na njoj mogla da osvanu su, naravno, tajna.

 

Dok se ne ispune svi birokratski, a pre svega politički uslovi za taj sud u najavi, ko zna ko će od osumnjičenih uopšte biti u životu? Kao što su čudne okolnosti "jele" nesuđene zaštićene svedoke Haškog tribunala u procesu protiv Ramuša Haradinaja. Možda budućeg premijera Kosova, kojem sada Srbi treba da se raduju kao manjem zlu od Tačija!

Uostalom, da li iko može da poveruje da će Amerikanci nakon toliko godina zajedničke službe odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija, a nekadašnjeg lidera OVK i čuvene zloglasne Dreničke grupe, žrtvovati zarad nekakve "pravde".

To čak ne bi odgovaralo ni srpskom dvojcu Dačiću i Vučiću koji su sa tim Tačijem potpisivali briselski sporazum, sada glavnu vodilju i najteži okov srpske unutrašnje i spoljašnje politike.

Uzgred, jedno od novinarskih potrošenih pitanja na konferenciji u Briselu dok je Džon Klint Vilijamson prodavao maglu upakovanu u izveštaj, bilo je i gde će nastaviti karijeru nakon što mu 23. avgusta istekne mandat specijalnog istražitelja? Ako vas interesuje, malo će na odmor, a onda se vraća u američku administraciju. Tamo gde se krojilo nezavisno Kosovo. Tamo gde se OVK jedno vreme vodila kao teroristička organizacija finansirana prodajom narkotika, da bi prema upotrebnoj vrednosti Stejt departmenta bila preimenovana u oslobodilačku gerilu protiv zločestih i neposlušnih Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.