Sa zadovoljstvom primljeni akcioni planovi SRB

Izvor: B92, 09.Okt.2015, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sa zadovoljstvom primljeni akcioni planovi SRB"

Predstavnici zemalja članica EU sa zadovoljstvom su primili akcione planove za poglavlja 23 i 24 koje im je u Briselu predstavila srpska delegacija.

"S obzirom na složenost problematike i interesa zemalja članica, prijem nije mogao biti bolji”, rekao je novinarima Čedomir Backović, šef radne grupe za poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i pomoćnik ministra pravde u vladi Srbije, dodajući da o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najbolje svedoči aplauz koji se čuo na kraju predstavljanja.

Miščević je ukazala da je ovo poglavlje, pored poglavlja 24 koje se tiče policije i poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, najvažnije u pregovaračkom procesu.

"Cilj je bio da države članice čuju našu stranu priče, sa kakvim smo se problemima suočavali i šta smo uradili, da bi oni što pre mogli da odluče o otvaranju poglavlja", rekla je ona.

Miščević i Backović su izrazili uverenje da će ova dva poglavlja biti otvorena početkom 2016, nakon otvaranja poglavlja 32 (kontrola finansija) i 35, čije se otvaranje očekuje krajem ove godine.

Miščevic je objasnila da akcioni planovi, čije je usvajanje neophodno da bi se poglavlja otvorila, sadrže spisak mera, metoda i vremenske rokove koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora.

"Kad se otvore poglavlja, dolaze na red primena planova, a to je važno ne samo zbog pristupanja EU, nego i da bismo izgradili bolje društvo”, rekao je Backović, dodajući da je primenljivost bio osnovni princip tokom izrade planova.

Miščević je dodala da su problemi koji su postojali u vezi sa planom za poglavlje 24, a koji su bili vezani za odnose sa kosovskim vlastima, otklonjeni time što je odlučeno da se o tim pitanjima raspravlja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.