SVE ILI NIŠTA: Cipras sa rukovodiocima kreditorskih institucija pre samita EU

Izvor: Kurir, 21.Jun.2015, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE ILI NIŠTA: Cipras sa rukovodiocima kreditorskih institucija pre samita EU

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se sutra u Briselu s rukovodiocima kreditorskih institucija - Evropskom unijom (EU), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom centralnom bankom (ECB), pre vanrednog samita EU, saopštili su većeras izvori bliski grčkoj vladi. Posle sastanka s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Cipras će učestvovati na sastanku s predsednikom Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Žan-Klodom Junkerom, ; direktorkom MMF-a Kristin Lagard, predsednikom ECB-a Marijom Dragijem i predsednikom Evrogrupe Jerunom Dijselblumom, naveli su isti izvori.

Vlada u Atini je danas saopštila da je Cipras predstavio predlog za "postizanje korisnog sporazuma" s poveriocima. On je predlog predstavio u telefonskim razgovorima s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Vlada u Atini saopštila je da bi taj predlog trebalo da dovede do "konačnog, a ne prelaznog rešenja" problema grčkog duga na vanrednom samitu Eu u ponedeljak, ne precizirajući da li su to novi predlozi koje traže kreditori.

Vođe država zone evra i vlada u Atini sutra će u Briselu izaći s ponudama "sve ili ništa", u, izgleda, poslednjem pokušaju da se ukloni velika pretnja izlaska Grčke iz ekonomsko-monetarnog sistema jedinstvene evropske valute, što bi bez sumnje imalo veoma loše posledice po zonu evra, celu EU, pa i svetsku ekonomiju. Cipras večeras putuje za Brisel, naveli su izvori bliski grčkoj vladi i dodali da je grčki premijer i juče razgovarao s Junkerom.

Vanrednom samitu EU o Grčkoj, koji se u ponedeljak održava u Briselu, prethodiće sastanak ministara finansija zemalja zone evra. Isti izvori su rekli da s Ciprasom za Brisel ide i ministar zadužen za pregovore s kreditorima Euklidis Cakalotos. Grčka pregovora s kreditorima o isplati ranije obećane tranše kreditne pomoći od 7,2 milijarde evra, a do 30. juna treba da isplati 1,5 milijardi evra duga MMF-u, a već od ponedeljka počinje isplata penzija i drugih redovnih davanja, što je grčke banke već dovelo do ivice pucanja. Grčka i kreditori ne mogu da se dogovore o uslovima za isplatu tranše kojom je trebalo da se završi paket kreditne pomoći, ugovoren još 2010. godine. Glavni kamen spoticanja su dodatne reforme i uštede koje poverioci zahtevaju od Grčke, a ona ih u tom obliku ne prihvata.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.