ŠULC UPOZORAVA: Mediteran postaje masovna grobnica!

Izvor: Kurir, 29.Avg.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠULC UPOZORAVA: Mediteran postaje masovna grobnica!

Vlade nekih država članica EU moraju konačno da uklone svoje blokade i okončaju ovu nepoštenu igru, istakao je Šulc

BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je dodao da one evropske vlade koje se odupiru predlozima zvaničnog Brisela o dogovaranju zajedničkog plana za izbeglice moraju da urade više kako bi se stalo na kraj migrantskoj krizi, koja se intenzivirala zbog velikog priliva izbeglica koje beže od rata i siromaštva, preneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Rojters.

Međunarodna organizacija za migracije procenjuje da se od početka godine na Sredozemlje otisnula jedna trećina miliona ljudi, u nadi da će stići do obale južne Evrope.

"Mi se ne suočavamo sa propustom Evropske unije, već sa upadljivim propustom nekih vlada, koje ne žele da preuzmu odgovornost i time sprečavaju donošenje zajedničkog evropskog rešenja", rekao je Šulc za nemački list "Velt".

Nemačka očekuje da će ove godine primiti rekordnih 800.000 izbeglica i tražilaca azila.

"Vlade nekih država članica EU moraju konačno da uklone svoje blokade i okončaju ovu nepoštenu igru", istakao je Šulc, ipak ne izdvajajući nijednu zemlju.

Rojters, međutim, podseća da članica "šengenske zone" Mađarska gradi na svojoj granici sa Srbijom ogradu kako bi sprečila, kako tvrdi zvanična Budimpešta, "pretnje po evropsku bezbednost, prosperitet i identitet".

Problem dogovaranja zajedničke politike u EU je postala očita u junu, kad su lideri članica bloka ljutito odbili predlog šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da prihvate obavezujuće kvote za prihvat izbeglica koje pristižu u velikim brojevima u Italiji i Grčkoj.

"Ova aktuelna izbeglička kriza pokazuje šta se dešava kad Evropa nije dovoljno Evropa. Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene, svi krive jedni druge, a oni kojima je pomoć najviše potrebna i koji traže našu zaštitu ostaju bez ikakve pomoći", istakao je Šulc.

U Austriji je u petak na autoputu pronađen kamion hladnjača sa 71 telom izbeglica, među kojima i jedna mala devojčica, dok se kod obale Libije prevrnuo brod sa migrantima, pri čemu se procenjuje da je život izgubilo čak 200 ljudi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.