SSP povećao naš izvoz u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSP povećao naš izvoz u EU

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović istakao je danas na skupu o poglavlju 1 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom - Slobodno kretanje robe da se delovi tog poglavlja prožimaju u drugim poglavljima, od energetike, saobraćaja do bezednosne politike, jer je sve što se nalazi na tržištu EU pokriveno direktno ili indirektno tim poglavljem.

Srpska privreda je već upoznata s neophodnošću uvođenja standarda, rekao je Majstorović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakavši da je privreda Srbije izvozno orijentisana ka EU i da je od 2008. godine zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pokrivenost uvoza izvozom u trgovini sa EU porasla sa 40 na 70 odsto.

On je ocenio da je moguće da će institucionalna konstrukcija EU da se menja s obzirom na probleme sa kojima se Unija suočava, ali da će kretanje robe, kao jedna od sloboda na kojima je zasnovano ujedinjenje Evrope, sigurno ostati u centru integracija.

Majstrović je na skupu u Privrednoj komori Srbije ukazao da se danas održava skrining o poreskoj politici, i da preostaje bilateralni skrining za još samo tri poglavlja - ekonomska i monetarna unija, finansijske usluge i budžetske odredbe, čime se prvi deo pristupnih pregovora približava kraju.

"Opšta ocena je da je Srbija pokazala zavidan stepen pripremljenosti, što treba da bude podsticaj da unapređujemo rad sa stručnim telima, posebno s telima zainteresovanih grupa bez čijeg uključivanja nećemo imati adekvatnu pregovaračku poziciju", rekao je Majstorović.

Skup u PKS bio je organizovan za zainteresovane predstavnike privrednike i razmatrane su specifične teme u vezi s prilagođavanjem evropskim standardima u poglavlju 1, poput tehničkih standarda, standardizacije i kontrola.

Na skupu je rečeno da je plan da Srbija ispuni sve uslove za ispunjavanje standarda najkasnije 2018. godine.

Pristupanje EU teško ali korisno za srpsku privredu

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji teško je za njenu privredu jer donosi konkurenciju i troškove za usklađivanje sa standardima, ali donosi i velike koristi, rekla je danas pomoćnica ministra privrede Srbije Jelena Popović.

"Kompanija koja uvodi standarde snosi određena ulaganja, ali jasno je da je krajnji rezultat znatno veći od troškova", rekla je Popovićeva.

Standardi omogućavaju trgovinu na evropskom tržištu koje se odlikuje velikom platežnom moći, rekla je ona i dodala da je studija Medunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) pokazala da uvođenje standarda doprinosi porastu godišnjih prohoda između 0,5 i 15 odsto.

"Poglavlje 1 je kompleksno i sveobuhvatno, 80 odsto pravnog nasleđa je u ovom poglavlju", rekla je Jelena Popović, koja je i predsednica pregovaračke grupe Srbije za poglavlje 1.

Kako je navela, u pregovaračkom timu zato učestvuje 18 ministarstava, a tim je podeljen u 17 podgrupa prema vrsti proizvoda, od elektronske opreme i liftove preko obuće i tekstila do đubriva i medicinskih sredstava.

"Što se privreda bolje prilagodi biće lakše nakon pristupanja EU", kazala je Popovićeva, dodavši da je prilagođavanje evropskim standardima i sada značajno budući da je EU najveći trgovinski partner Srbije sa udelom od 61 odsto i u uvozu i u izvozu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poglavlje 1 teško ali korisno za privredu

Izvor: EurActiv Srbija, 05.Mar.2015

Srbija planira do 2018. da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja 1 u pregovorima sa EU, rečeno je 5. marta na skupu Privredne komore Srbije. U samim pregovorima, ovo poglavlje o slobodnom kretanju robe je od velikog značaja jer se na njega odnosi 80% pravnog nasledja, a prožima se i sa drugim...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.