SAD teraju EU da se drži sankcija, a same šire poslove sa Rusijom

Izvor: 011vodič.com, 02.Jun.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD teraju EU da se drži sankcija, a same šire poslove sa Rusijom

EVROPSKI biznismeni i firme imaju samo štetu od sankcija uvedenih protiv Rusije, a njihovi američki konkurenti zaključuju profitabilne nove ugovore sa Rusima – objavio je Der Spiegel.
„U svim slučajevima kada je važno za američku ekonomiju, zapadna supersila pravi prodore u novom hladnom ratu protiv Rusije“  – ocenio je uticajni nemački nedeljnik.
Da se ne radi o poslovima u vreme važenja antiruskih sankcija, na ovo niko ne bi obraćao posebnu pažnju, a ovako >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << – treba.
Teksaška firma Bell, koja proizvodi helikoptere, zaključila je ugovor Uralskim zavodom za civilnu avijaciju iz Jekaterinburga, a ta firma posluje u sastavu korporacije „Rosteh“ na čijem čelu je poverljivi čovek Vladimira Putina Sergej Čemezov.
Nemački list posebno naglašava da je ovaj ugovor sklopljen uprkos tome što su i Čemezov i „Rosteh“ na američkom sankcionom spisku.
Spiegel u ovom kontekstu nije propustio da podseti da je Putin krajem decembra izjavio da se – tokom trajanja sankcija – robna razmena između SAD i Rusije povećala, a između Rusije i Nemačke – smanjila.
Spiegel je odmah u nastavku dodao: „Putin zna da se mnoge zemlje EU, kao što su Grčka, Slovačka, Austrija i Mađarska, skeptične povodom antiruskih sankcija, a i da mnogi nemački biznismeni sumnjaju da one imaju pravi smisao i da mogu doneti neku korist“.
Nedeljnik je takođe ukazao da je nemačka kompanija SAP – koja proizvodi softverske programe – iz političkih razloga (zbog sankcija) odustala od nastavka saradnje sa svojim ruskim klijentima. Dakle, ona ima razloga da se žali na dvostruke aršine, isto kao i predstavnici mašinskih kompanija Evrope koje „gledaju“ kako američki konkurenti zaobilaze sankcije i pretiču ih.
„Amerikanci su izvršili jak pritisak na Evropu, tražeći uvođenje oštrih sankcija. A sami su tokom prošle godine povećali obim trgovine sa Rusijom“ – izjavio je Frank Šauf, direktor Asocijacije evropskog biznisa u Moskvi.
Prema njegovim rečima, Vašington je lake ruke uveo sankcije Rusiji zato što Rusija u spoljnotrgovinskom bilansu SAD čini svega 3,7 odsto.
Šauf podvlači da je tokom januara i februara robna razmena između SAD i RF opala za samo šest procenata, a između EU i Rusije – za 33 odsto.
Predsednik Američke trgovinske komore u Rusiji Aleksis Rodzjanko priznao je: „Američke sankcije su pogodile uglavnom one oblasti industrije u kojima SAD ni do sankcija nisu bile preterano aktivne u ekonomskim odnosima sa Rusijom. Na primer: sferu vojne proizvodnje“.
Spiegel je ukazao i na druge rusko-američke ugovore: Boeing i ruski proizvođač titana „Avisma“ prošle godine su produžili ugovor o saradnji do 2022. godine. U januaru je kompanija „Energomaš“ potpisala ugovor s američkim proizvođačem kosmičkih aparata i raketa – nosača Orbital Sciences o proizvodnji 60 motora za američke rakete Antares.
Spiegel na kraju teksta sa žaljenjem ukazuje da nije sankcija, nemački Siemens mogao je dobiti veliki posao od ruskih i kineskih izvođača radova na budućoj superbrzoj magistrali između Moskve i Kazanja, a ovako im ostaje da o tome samo – maštaju.
#fakti
The post SAD teraju EU da se drži sankcija, a same šire poslove sa Rusijom appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.