SAD i EU podeljene oko budućnosti Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU podeljene oko budućnosti Ukrajine

02.09.2015. -

SAD i EU sada su otvoreno podeljene oko pitanja treba li sporazum Minsk 2 da u potpunosti bude primenjen, smatra američki autor Erik Zues.

Sporazum Minsk 2 postao je jabuka razdora između SAD i EU, naglašava američki istoričar Erik Zues i dodaje da dok ukrajinski lider, oslanjajući se na Obaminu administraciju, nastavlja da krši dogovor, nemačka kancelarka Angela Merkel i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << francuski predsednik Fransoa Oland insistiraju na tome da strane treba da ispune sporazum u potpunosti.

„U petak 29. avgusta spor je postao javan. Obama je podržao viđenje ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da naruši odredbe sporazuma Minsk 2, dok su se istog dana Angela Merkel i Fransoa Oland složili sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da sporazum mora da se poštuje u potpunosti“, naglasio je Zues.

Posle trilateralnog susreta između Merkelove, Olanda i Porošenka u Berlinu, tri lidera su izrazila privrženost Minsku 2, dodajući da je on osnova za poboljšanje situacije u Ukrajini.

Međutim, ni Kijev, ni njegovi patroni u Vašingtonu nisu voljni da Donbasu daju specijalni status u skladu sa odredbama Minska 2. Specijalni status znači da će građanima Donbasa biti dozvoljeno da biraju svoje lokalne predstavnike. Kada uslovi budu ispunjeni, građanski rat u Ukrajini biće završen, a Donbas će se ponovo vratiti u Ukrajinu.

Vrhovna rada Ukrajine izglasala je ustavne reforme i pored nemira koje su izazvali nacionalisti. Međutim, Porošenko je objasnio da ustavne reforme ne znače i dodeljivanje specijalnog statusa Donbasu.

Sada je evidentno da ukrajinski predsednik samo deklarativno izražava „čvrstu“ podršku i posvećenost Minsku 2, ne mrdajući ni prstom da popravi situaciju u Donbasu. Osim toga, postoje dokazi da Ukrajina namerava da ponovo pokrene vojnu operaciju u Donbasu, nagoveštava autor iz SAD.

Prema Zuesu, Porošenko prati instrukcije iz SAD, pre svega zamenice državnog sekretara Viktorije Nuland. Zues naglašava da je spor između Nulandove i Kerija sada postao spor SAD i EU, ili kako je to Nulandova prokomentarisala prilikom izvođenja državnog udara u Kijevu: „J…š EU!“, piše Zues.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.