SA JUNKEROM NA ČELU: Izglasana nova Evropska komisija

Izvor: BKTV News, 22.Okt.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SA JUNKEROM NA ČELU: Izglasana nova Evropska komisija

Evropski parlament danas je izglasao novi sastav Evropske komisije, na čelu sa predsednikom Žan-Klod Junkerom, a izvršno telo EU i zvanično će preuzeti dužnost 1. novembra.

Junker, bivši premijer Luksemburga, zameniće na toj funkciji Žozea Manuela Baroza, podseća Rojters.
Uoči glasanja o izboru 28-člane Komisije na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu, Junker je obećao obiman investicioni paket do kraja godine, ali i nove budžetske propise.
On >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je pozvao evropske poslanike da podrže 300 milijardi evra vredan investicioni paket namenjen podsticanju privrede i zapošljavanja.
„Onima koji misle da će stroga štednja automatski oživeti ekonomiju i pokrenuti zapošljavanje mogu da poručim da treba da odustanu od tih ideja“, rekao je Junker.
Njegov prethodnik Barozo rekao je u oproštajnom govoru pred evropskim parlamentarcima da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči sa izazovima današnjice.
Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostrucila po broju članica (sa 15 na 28), Barozo je rekao:
„Mnogi su predvidali da EU neće moći da funkcioniše sa 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana. Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže međusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 clanica“.
Barozo upravo proširenje vidi kao mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi.
The post SA JUNKEROM NA ČELU: Izglasana nova Evropska komisija appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Juncker poziva EU da odustane od strogih mera štednje

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Okt.2014

BRISEL - Budući predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je evropske zakonodavce da podrže 300 milijardi evra vredan investicioni paket namenjen za privredu i zapošljavanju, kao i da se odustane od strogih mera štednje...U obraćanju Evropskom parlamentu uoči glasanja o novoj 28-članoj...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.