Rusija zabranila uvoz stoke iz CG

Izvor: VOA, 18.Nov.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zabranila uvoz stoke iz CG

Ruska Veterinarska uprava, privremeno je, zbog bolesti plavog jezika, zabranila uvoz krupne i sitne stoke iz Crne Gore u Rusiju, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović

On je rekao da je crnogorsko Ministarstvo prije nekoliko sati dobilo prvu zvaničnu informaciju od Veterinarske uprave Rusije koja se odnosi na bolest plavog jezika i privremenu zabranu uvoza.

Rusija je danas zabranila uvoz mesnih prerađevina iz Crne Gore zbog, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << su saopštili ruski nadležni organi, sumnje u pokušaj krijumčarenja proizvoda iz EU.

Kako su prenijeli ruski mediji, predstavnik ruskog nadzornog organa uvoza poljoprivrednih proizvoda, Rosselkhoznadzor, Alexey Alexeyenko, rekao je da je ilegalni reizvoz mesnih prerađevina iz zemalja EU glavni razlog za zabranu.

Ivanović je saopštio da postoji nekoliko odovojenih problema kada je u pitanju izvoz mesa i prerađevina od mesa iz Crne Gore i da se jedan odnosi na standarde koji crnogorski proizvođači treba da dostignu da bi bili u mogućnosti da svoje proizvode izvoze na tržište Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

„Jedan od problema se odnosi i na nešto što, čini mi se, najviše interesuje medije, a to je da li je moguće proizvode u oblasti mesne industrije prerađivati u Crnoj Gori i izvoziti na druga tržišta. Mi svi znamo da nemamo ogromne i neohgraničene kapacitete u Crnoj Gori da jedan dio mesa kao sirovinu uvozimo, ali to prerađujemo ovdje u Crnoj Gori. Onog momenta kada stepen prerade bude u skladu sa carinskim propisima, kako je naveo Ivanović, to je meso koje i dalje može da se izvozi od onih firmi koje se nalaze na zelenoj listi odnosno koje imaju saglasnost službi u Bjelorusiji ili Rusiji da mogu takvo meso da izvoze”, izjavio je ministar.

Očekujemo da razmjena informacija između veterinarskih uprava dvije države dovede do toga da se taj problem razriješi“, rekao je Ivanović.

“Zbog toga ne želim nikakvu politizaciju tog problema. Kada je u pitanju dostizanje standarda, to je inicijativa koja je na strani samih proizvođača, odnosno firmi koje se bave preradom mesa, a imaju licencu da izvoze na rusko tržište”, rekao je Ivanović.

Ivanović je kazao da se od Crne Gore traži da pruži informacije o tome šta je konkretno preduzela na suzbijanju bolesti plavog jezika.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.