Rumunski predsednik: Za pet godina želim zemlju bez korupcije

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski predsednik: Za pet godina želim zemlju bez korupcije

Novi rumunski predsednik Klaus Joanis, koji je zbog svoje anti-korupcione platforme i zadobio poverenje građana, pozvao je danas političare da suzbiju korupciju, ukorenjenu u jednoj od najsiromašnijih članica Evropske unije.

"Za Rumuniju nema drugog puta, osim da postane zemlja oslobođena svih oblika korupcije", rekao je Joanis u parlamentu, pošto je i zvanično preuzeo funkciju šefa države.

"Ovo mora biti jasno shvaćeno na svim političkim nivoima", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Joanis.

Novi predsednik dodao je da želi da zemlja u potpunosti bude oslobođena korupcije, kada za pet godina bude završavao mandat.

Joanis (55), koji je u drugom krugu predsedničkih izbora 16. novembra pobedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsednik svih Rumuna i da mu je čast što mu su mu Rumuni ukazali poverenje.

Inauguracijom Joanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Joanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je nemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua u Transilvaniji.

Uloga predsednika u Rumuniji je uglavnom ceremonijalna, ali u važnim trenucima predviđa značajna ovlašćenja. Predsednik nadlgeda spoljnu politiku, imenuje premijera a može takođe da uloži veto na zakone i vrati ih parlamentu na doradu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Johanis: Za pet godina želim zemlju bez korupcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2014

Novi rumunski predsednik Klaus Johanis, koji je zbog svoje anti-korupcione platforme i zadobio poverenje građana, pozvao je političare da suzbiju korupciju, ukorenjenu u jednoj od najsiromašnijih članica EU..."Za Rumuniju nema drugog puta, osim da postane zemlja oslobođena svih oblika korupcije",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.