Rogozin o migovima, srpskim jabukama...

Izvor: Mondo, 25.Jun.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin o migovima, srpskim jabukama...

Srbija će imati dobru vladu, ali će uslovi biti takvi da nikada neće biti primljena u EU, ocenio je potrpredsednik Vlade Rusije Dmitrije Rogozin. Govorio je i o migovima, srpskim jabukama, rusko-srpskom centru u Nišu...

Foto: FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Rogozin je za Sputnjik, nakon inauguracije predsednika Srbije Aleksandara Vučića, rekao da je važno da su u Beograd za tu priliku došli svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << balkanski lideri, te da to naglašava ulogu Srbije kao najveće i najautoritetnije države u regionu, od koje, naveo je, mnogo toga zavisi.

Najavio je da će Srbija uskoro dobiti migove, a upitan kada će se to dogoditi, rekao je:

"Predsednik će vam reći. Ja bih vam rekao, ali smo se dogovorili da vam on kaže. Nisu tamo samo migovi, već mnogo toga - tenkovi, transportni avioni. Ozbiljna i velika pomoć", rekao je Rogozin.

Takođe, uz objašnjenje da je rusko-srpski centar u Nišu nastao kako se iz Moskve ne bi prebacivale snage i sredstva u slučaju protivpožarne potrebe, već da se to radi iz Srbije, ali i imajući u vidu da je nužno stvoriti centar za deminiranje imajući u vidu ratove na Balkanu, Rogozin je rekao da ne shvata zašto su se u SAD toliko "uplašile" tog humanitarnog centra, kad je tamo samo nekoliko Rusa i dve mačke.

"Tamo su dve mačke i nekoliko pasa koji glasno laju, a to se do Kosova čuje. Još četiri pripadnika civilne službe pred penziju su neverovatna pretnju za američku državnu bezbednost", pokomentarisao je Rogozin, te dodao:

"Nama u tom obliku Centar nije potreban, već smo mislili da je potreban njima zbog stalnih požara, a onda trče kod nas i mole za pomoć. A sad govore da je strašno što tamo pas laje. Idiotizam".

Što se tiče statusa Centra, kaže da je rečeno da će odluka biti doneta i da je oni čekaju. Govoreći o eventualnoj izgradni sistema protivvazdušne i protivraketne obrane u Srbiji, Rogozin pretpostavlja da bi se tek tada digla silna buka.

"Ako se boje tri psa, zamislite šta bi se desilo, izvinite na izrazu, oni bi se uneredili, zašto ih dovoditi do tog stanja. Radićemo sve na svojoj teritoriji", kaže.

U kontekstu priče o tome da Rusija gubi na Balkanu, Rogozin je komentarisao i izjave senatora Džona Mekejna, tvrdeći da je on "odavno poludeo", da ga poznaje, da se sastajao s njim, rekao mu sve što misli i da je od tada, kako je rekao, besmisleno bilo šta komentarisati.

U vezi s navodima da je "Rusija propustila šansu da zaustavi uticaj NATO na Balkanu", potpredsednik ruske vlade smatra da je Crna Gora za Srbiju ono što je Ukrajina za Rusiju, da je to sa članstvom u NATO upereno u suštini protiv Srbije, a ne Rusije, tačnije da je "izazvan sukob između rođene braće i sestara".

To se isto dogodilo s Rusijom i Ukrajinom, rekao je Rogozin, optuživši Amerikance da su "posejali to zrno neprijateljstva". Njima je, kako je rekao, važno da imaju rat, jer je profitabilan.

Rogozin prvi kod Vučića, Han poslednji FOTO

Uveren je da evrointegracije neće poremetiti odnose Srbije s Rusijom, tvrdi da Amerikanci, koji su inicirali sankcije, na njima zarađuju, ali da Evropa zapravo trpi ozbiljnu štetu, a da je Rusija odgovorila na sankcije svojim sankcijama samo kad je reč o poljoprivrednim proizvodima.

"Nismo mogli da trpimo da uprkos Svetskoj trgovinskoj organizaciji sprovode nezakonite sankcije protiv naše ekonomije, pokušavaju da je razore, a onda kažu: kupite naše jabuke. E, mi nećemo vaše jabuke, radije ćemo da jedemo srpske jabuke. Lepe jabuke. Hvala Srbiji za jabuke! A poljske nećemo, neka vrane jedu njihove jabuke".

Upitan kakvu vladu očekuje od Srbije, kaže - imaćete dobru Vladu, ali i dodaje da će uslovi biti takvi da Srbija neće nikad biti primljena u EU.

"Prvo, gde da vas prime kada otuda svi beže. Kod njih je tamo skandal. Englezi odlaze, a ovamo vas ubeđuju da se ide u EU. Njima se ne svida, a žele da se vama sviđa. Ne može tako. Nešto tu ne valja. Kako se kaže, Bog ti dao ono što sebi ne želim", rekao je Rogozin, a zatim poručio:

"Što se tiče uslova stupanja Srbije u EU, vi ćete morati da se odreknete Kosova. Vi to nikad nećete uraditi. Nijedan najprozapadniji Srbin nikad neće izdati svoju otadžbinu. Može se dogovarati o ekonomiji, kursu, porezima, ali to je već pitanje izdaje. A bez odricanja od Kosova, Srbe neće primiti u EU", uveren je Rogozin.

Kaže i da će zbog toga pristupanje biti dugovečan proces, kao što je u slučaju Turske, ili "će vas razbiti na delove i tada deo po deo primati".

Rogozin je uveren da je u toku igra između EU i Rusije ko će Srbiju privući sebi bliže, ali, kako kaže, igre u stvari nema, jer će, tvrdi, Rusija i Srbija uvek biti zajedno, dok je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa evropskim državama.

"Ona ih može imati i bez stupanja u tu banju", zaključuje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.