Rizik odustajanja od Južnog toka da snosi EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizik odustajanja od Južnog toka da snosi EU

Rusija je spremna da izgradi gasovod Južni tok u Evropu radi smanjenje tranzitnih rizika, ali ako Evropa odustaje od tog projekta mora da snosi rizike narušavanja garancija za isporuke gasa, rekao je ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

On je na sastanku sa nemačkim poslovnim liderima u Štutgartu naglasio da "ako evropski potrošači žele da smanje rizike, mi ćemo izgraditi Južni tok. Ako takve želje nema, nećemo ga graditi. Ali u tom slučaju, rizik za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << garantovane isporuke mora da preuzme onaj ko odustaje od tih mogućnosti".

"Mi imamo dovoljno gasa i za istok i za zapad", naglasio je ministar, a prenela agencija Interfaks.

On je objasnio da izgradnja istočne i zapadne magistrale gasovoda ka Kini nema nikakve veze sa ispunjenjem obaveza prema evropskim potrošačima.

"U datom slučaju radi se o prirodnoj diversifikaciji, prirodnom energetskom balansu snabdevanja različitih potrošača", dodao je Uljukajev.

Južnim tokom bi se svakako transportovao gas Gasproma, umesto kroz Ukrajinu, ispod Crnog mora, da bi stigao do Evropske unije.

U poslednje vreme Evropska unija sve više istupa protiv izgradnje Južnog toka. Tako je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, čiji je mandat istekao početkom novembra, govorio da taj projekat nije prioritet za EU jer u njemu ne vidi novi izvor gasa.

Pritisak EU u vezi sa realizicijom projekta već je osetila Bugarska, kada je Evropska komisija u junu zahtevala da se radovi obustave jer međuvladin sporazum Rusije i Bugarske o izgradnji Južnog toka nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Takođe je nedavno objavljeno da je cena izgradnje gasovoda kapaciteta 63 milijardi kubnih metara gasa, porasla u poređenju sa prvobitnom procenom, 47 odsto, na 23,5 milijarde evra.

Tako se sada vrednost morskog dela gasovoda Južni tok procenjuje na 14 milijardi evra, a evropskog dela na 9,5 milijardi evra. Prvobitno je morski deo procenjen na 10 milijardi evra, a evropski deo na šest milijardi, podsetio je Interfaks.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Južni tok više nije potreban

Izvor: Beta, 26.Nov.2014

MOSKVA, 26. novembra 2014. (Beta) - Rusija će graditi gasovod Južni tok samo ukoliko Evropi bude potrebno smanjenje rizika koje nosi tranzit gasa kroz Ukrajinu, izjavio je u sredu ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulokajev, prenosi ekonomski dnevnik Vedomosti onlajn..."Ako te potražnje ne...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.