Riba više ne može bez carine u EU

Izvor: B92, 19.Feb.2017, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riba više ne može bez carine u EU

Banjaluka -- Izvoz ribe iz BiH u EU trenutno nije moguć bez plaćanja carina.

Povećanje tarifne kvote sa 60 na 500 tona, koje je bilo predviđeno adaptiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, administrativno nije sprovedeno u dokumentima Evropske komisije, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević rekao je da je na veb stranici Evropske komisije u vezi sa kvotama za pastrmku i filete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evidentirano da kvota za ovu godinu iznosi 60.000 kilograma i da je sa 16. februarom iskorišćena, što praktično znači da izvoz ribe iz BiH trenutno nije moguć bez plaćanja carina.

“Imajući u vidu da ove informacije koriste špedicije, nije moguće koristiti kvotu od 500 tona, o čemu je Privredna komora Republike Srpske obavestila i nadležne institucije u BiH kako bi preduzele aktivnosti i kako bi dobijenu kvotu od 500 tona naši proizvođači mogli da koriste”, rekao je Blagojević.

On je podsetio da je primena adaptiranog Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU počela 1. februara i da je Privredna komora Srpske upozorila da će izazvati velike štete za poljoprivredne proizvođače i prehrembenu industriju zbog ukidanja carina na uvoz roba iz EU.

“S druge strane, zadržavaju se carine na izvoz naših proizvoda u EU, s tim da su povećane kvote za izvoz vina, šećera i ribe”, dodao je Blagojević.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.