Registar energetskih pasoša  - pomoć građanima i državi

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registar energetskih pasoša - pomoć građanima i državi

Već četvrtu godinu, u skladu sa direktivama Evropske unije i u našoj zemlji sve nove i rekonstruisane zgrade i državne institucije moraju imati energetske pasoše. U njima piše koliko zgrada i stanovi troše energije. Radi unapređenja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja, pri Ministarstvu građevinarstva napravljen je i Centralni registar svih energetskih pasoša u zemlji - CREP. Korist je, kažu, višestruka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Centralni registar energetskih pasoša najviše će olakšati građanima pri kupovini stana. Više ne moraju da veruju na reč investitorima, već unapred mogu znati ono što je za kućne budžete najvažnije - koliko će izdvajati za grejanje ili hlađenje.

"Ukoliko želite da kupite neki stan u nekoj zgradi možete da odete i pogledate u tom Centralnom registru. Imate slobodan pristup da vidite kojoj kasi zgrada pripada i koliko energije se troši za grejanje stana po metru kvadratnom na nivou godine dana", kaže profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milica Jovanović-Popović.Centralni registar energetskih pasoša velika je pomoć i državi. Naša zemlja se obavezala da do 2018. potrošnju energije smanji devet posto.
Šef Odseka u za energetsku efikasnost u Ministarstvu građevinarstva Jasminka Pavlović kaže da je važno da znamo koliko nam sredstava treba da bismo ispoštovali ono što Evropa od nas traži.
"Odnosno, ono što smo potpisali i koliko ćemo energije smanjiti i da donosimo kvalitetne odluke. Znači imamo divan alat", kaže Pavlovićeva.
Isti Registar energetskih pasoša ima Portugalija, a u projektu Srbiji pomaže nemačka vlada.
"Znači da će omogući Srbiji u jednom trenutku da ima kompletnu evidenciju i postojećeg stambenog fonda, i procenu potrošnje i procenu mogućih ušteda. Da zna kakvo je stanje da bi mogla da planira neke korake u tom smislu, nacionalne programe i da bi mogla efektivno da prati rezultate tih programa", kaže Svetlana Đokić iz nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ.
Srbija troši četiri puta više energije od zemalja Evropske unije. Proteklih nekoliko godina dosta građana je zastrelu stolariju zamenilo PVC prozorima i vratima, ali se malo radilo na izolaciji zidova i krovova. Procenjuje se da u Srbiji 80 odsto kuća nije izolovano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.