Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2016, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Referendum 'najsmjeliji izazov' dejtonskom poretku"

BRISEL - Referendum u Republici Srpskoj, na kojem su građani glasali da li žele da 9. januar i ubuduće obilježavaju kao Dan Republike, mogao bi da bude "najsmjeliji izazov" do sada ustavnom poretku, koji je stvoren Dejtonskim sporazumom kako bi se prekinuo rat u BiH 1995. godine.

"Čak je i Srbija, koja trenutno vodi pregovore za članstvo u EU, napravila otklon u naporu da maksimalno umanji rizik od konfrontacije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << navodi taj portal.

Vrijeme održavanja referenduma je povezano i sa lokalnim izborima, koji su zakazani za 2. oktobar, ocjenjuje Politiko.

Portal podsjeća da se Ustavni sud BiH 17. septembra donio odluku kojom se zabranjuje sprovođenje referenuduma, kao i da je referendum naišao na "oštru osudu" međunarodne zajednice i bošnjačke većine.

"Postoji i strah da bi nacionalistička retorika tokom referendumske kampanje mogla da ponovo izazove sukobe", navodi taj portal.

Međutim, piše Politiko, dok neki upozoravaju da referendum predstavlja "izvor za produbljivanje tenzija" i korak bliže teritorijalnoj podjeli duž etničkih linija, pa čak i oružanim sukobima, ulice Banjaluke izgledaju kao i svake nedjelje, a građani djeluju više zainteresovani za kupovinu i druženje u kafićima nego za politiku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.