Referendum je torpedo za EU

Izvor: B92, 17.Sep.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Referendum je torpedo za EU"

Referendumi o nezavisnosti Škotske ili španske Katalonije predstavljaju torpedo za Evropsku uniju i dalje integracije, kaže španski premijer Marijano Rahoj.

On je upozorio da takvi "procesi stvaraju samo još više ekonomske recesije i siromaštva".

"Ako Škoti podrže nezavisnost, moraće da ponovo podnesu zahtev za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Rahoj i dodao da bi proces pridruživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da potraje godinama i da bi zavisio od stava sadašnjih članica Unije.

Dok ceo svet s velikom pažnjom iščekuje rezultate škotskog referenduma, koji se održava u četvrtak, stanovnici Katalonije se nadaju da će se i oni na sličan način izjašnjavati o svojoj sudbini u novembru.

Dan uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske, tri ankete daju prednost protivnicima nezavisnosti.

Ulice Barselone su više puta bile zakrčene i preplavljene bojama Katalonije na mitinzima na kojima se pozivalo na referendum, ali španska vlada se oštro protivi bilo kakvim koracima ka nezavisnosti, a svoj stav stiti i ustavnim ovlašćenjima.

"Referendumi kao što je ovaj u Škotskoj su torpedo koji ide ispod vode ka Evropskoj uniji i integracijama. Duh našeg doba jeu ujedinjavanju, a ne razdvajanju, tako da ne vidim kako bismo mogli da pristanemo na održavanje referenduma", rekao je Rahoj.

Na drugoj strani, prvi čovek Katalonije Artur Mas je "obećao" izjašnjavanje za 9. novembar, a prošle nedelje je rekao da veruje da će nezavisna Škotska biti primljena u EU, baš kao i Katalonija kasnije.

Međutim, Rahoj kaže da bilo koja nova država mora ponovo proći kroz procese pridruživanja.

"Svi sporazumi EU i izjave evropskih lidera pokazuju da ako se neki deo države izdvoji, on postaje treća strana u odnosu na EU. Za pridruživanje tih odvojenih teritorija bi bile potrebne godine, a ono bi zavisilo od ratifikacije i stava svih 28 država članica", rekao je Rahoj.

BBC podseća da je Rahoj ranije nagovestio da će blokirati eventualni ulazak nezavisne Škotske u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.