Rampa napola - Han: Našli smo rešenje; ZG: Propaganda

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rampa napola - Han: Našli smo rešenje; ZG: Propaganda

Status pregovaračkog procesa Srbije s EU je nepoznanica - s jedne strane stižu informacije da će Hrvatska prekinuti blokadu, a s druge da je to "propaganda".

Prema nezvaničnim saznanjima RTS, Hrvatska je čak dala pismenu saglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23, ali je iz Zagreba to demantovano.

Tanjug navodi da je evropski komesar Johanes Han rekao: "Našli smo rešenje za otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poglavlja 23, očekujemo formalnu odluku sledeće sedmice".

Komesar EU Johanes Han rekao je na konferenciji za novinare da je sa Hrvatskom dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU.

U Evropskoj komisiji je uoči sastanka s komesarom Hanom Tanjugu rečeno da će on "imati dobre vesti za Srbiju".

Međutim, za Televiziju N1 je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova rečeno da je u pitanju "čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti".

Na pitanje kako gleda na saopštenje hrvatskog ministarstva da je reč o dezinformacija RTS-a, Han je uzvratio da nema nikave dezinformacije i da je to usaglašeno, pre svega, između članica EU.

Han je rekao da je postignuta načena politička saglasnost i utvrđen nacrt stavova za poglavlja i 23 i 24.

Jedan zvaničnik u Evropskoj komisiji, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao da je sinoć u direktnom razgovoru predstavnika EU i Komisije s hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem nađena prihvatljiva formulacija za sve strane kad je reč o nadležnosti srpskog pravosuđa za ratne zločine.

Ključ svega je bilo da taj zakon ne može biti menjan ili ukidan, ali da ne sme biti diskriminatorno korišćen, rekao je zvaničnik i objasnio da je srpski zakon potpuno valjan po međunarodnom pravu i da i u EU više članica ima takve zakone o široj međunarodnoj nadležnosti.

On je dodao da je hrvatski ministar dao saglasnost za tu formulaciju i načelno usaglašeni tekst, ali da sada holandsko predsedništvo EU treba da sazove komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU koji će iduće nedelje usvojiti konačnu odluku.

Na pitanje novinara da li u hrvatskoj vladi i dalje ima protivljenja tom rešenju, odgovor je bio da su neki članovi hrvatske vlade pokušavali da ispitaju do kojih se granica može istrajati u protivljenju otvaranja poglavlja 23 za Srbiju, ali, kako je rekao, Evropska komisija i članice EU smatraju da se mora naći prihvatljivo rešenje jer su i Srbija Hrvatskoj i Hrvatska Srbiji itekako potrebni u regionu.

Han je u obrazlaganju perspektive evropske integracije Zapadnog Balkana rekao da će 2017. biti presudna godina jer "građani samo gube strpljenje".

On je ocenio da su sve zemlje na Zapadnom Balkanu ostvarile napredak u primeni merila za približavanje EU i podvukao da je za EU ulazak novih članica i politika saradnje sa susedstvo ključno pitanje mira i stabilnosti.

Han je rekao da će Evropska komisija pojačati podršku ulasku novih članica u EU, ali je naglasio da je to celovit proces, a ne samo pregovori.

Sve ključne stvari su za to nužne i važne, a najpre uvreženje vladavine zakona i potom opipljiv ekonomski napredak da bi kandidati za članstvo postali zreli za ulazak u EU.

Na pitanje kako gleda na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine imajući u vidu da je došplo do izvesnog zastoja, Han je rekao da Srbija ali i Kosovo moraju uraditi svoje deo posla i ispuniti dogovoreno.

On je rekao da nema nikave protivrečenosti poglavlja 35 u pregovorima o članstvu Srbije koje se tiče kosova s ključnim poglavljima vladavine prava 23 i 24, već da to mora ići uporedo s tim što 23 i 24 moraju biti najpre okončana da bi sva druga mogla da se zaključe.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sledećeg meseca.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević za B92 kaže da će Srbiji pronađeno rešenje biti zvanično predstavljeno u sredu.

"To će dati mogućnost da Srbija predstavi pregovaračke pozicije i to će onda omogućiti da Srbija uđe u drugi deo. Pripreme za taj drugi deo su već u punom jeku. Moraćemo da dostavljamo odgovore na pitanja, ali sve zajedno daje dovoljno prostora da do kraja juna nema ni političke ni tehničke prepreke za otvranje poglavlja", kaže ona.

U međuvremenu, mediji iz Zagreba javili su da im je u Ministarstvu spoljnih poslova ova informacija demantovana. Kažu, "čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti".

Hrvatsko ministrastvo spoljnih poslova nije ni obavešteno da je dogovor postignut, šaljivo komentariše profesor Zoran Pusić iz Zagreba. Dodaje i da bi u hrvatskom interesu trebalo da bude dobra saradnja sa susedima.

"Ponašanje vlasti pokazuje da postoje drugačiji stavovi i da je najbolje imati nekog stalnog neprijatelja na kog možeš da svališ sve svoje neuspehe. To je nažalost vrlo poznato, ali je ta kratkovidost žalosna i na štetu zemalja. Nadam se da će pod pritiskom EU naši političari ipak ponašati normalno", rekao je Pusić za B92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OTVOREN PUT KA EVROPI: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Maj.2016

Hrvatska je dala pismenu saglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, nezvanično saznaje RTS. Međutim, u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova su u izjavi za N1 ove navode nazvali čistom propagandom u svrhu dezinformisanja javnosti...Zvanične potvrde...

Nastavak na Telegraf.rs...

Hrvatska deblokirala pregovore Srbije sa EU

Izvor: Cafe.ba, 26.Maj.2016

Hrvatska je dala pisanu saglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 o pravosuđu i temeljnim pravima u pregovorima sa EU, javila je Radio-televizija Srbije pozivajući se na nezvanična saznanja.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.