Račun za Bregzit nije velika pretnja fiskalnoj poziciji UK

Izvor: Blic, 14.Jul.2017, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Račun za Bregzit nije velika pretnja fiskalnoj poziciji UK

Britanija bi mogla lako da izdrži plaćanje velikog finansijskog ceha za izlazak iz Evropske unije, saopštio je juče nadzorni organ za državne finansije Ujedinjenog Kraljevstva.

Račun, koji bi prema navodima zvaničnika EU mogao da dostigne 100 milijardi evra (115 milijardi dolara) u bruto iznosu, ne bi predstavljao "veliku pretnju" fiskalnoj održivosti, navela je Kancelarija za budžetsku odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (OBR) u izveštaju o fiskalnim rizicima sa kojima se suočava Britanija, prenosi agencija "Blumberg".

"Za dugoročni rast privrede Ujedinjenog Kraljevstva bitnije su implikacije od drugih sporazuma sa EU i ostalim trgovinskim partnerima", ocenjuje OBR.

"Ako bruto domaći proizvod (BDP) i primanja budu rasli tokom narednih 50 godina samo za 0,1 procentni poen sporije nego što je projektovano, a rast rashoda ostane isti, udeo duga prema BDP-u bi bio povećan za oko 50 procentnih poena", piše u izveštaju.

Račun za Bregzit je glavni "kamen spoticanja" u pregovorima o "razvodu" između Londona i Brisela, a zvaničnici EU insistiraju na tome da Britanija, između ostalog, mora da izmiri svoje finansijske obaveze pre nego što počnu preliminarni razgovori o trgovinskom sporazumu.

Ujedinjeno Kraljevstvo se nada da će zaključiti trgovinski sporazum do martu 2019. godine, kada zvanično izlazi iz EU.

Dve strane su se ponovo sukobile po tom pitanju ove nedelje, nakon što je britanski šef diplomatije Boris DŽonson rekao da su neki od pomenutih iznosa "preterani" i da lideri EU "mogu samo da prizivaju" taj novac, na šta je Majkl Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit, odgovorio u istom maniru da "ne čuje nikakvo prizivanje, već samo otkucavanje sata", preneo je "Blumberg".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.