RT: EU kažnjava Gugl sa 2,42 milijardi evra zbog kršenja pravila konkurencije

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: EU kažnjava Gugl sa 2,42 milijardi evra zbog kršenja pravila konkurencije

Izvor: Vostok, RT

Evropska komisija je kaznila američki IT gigant "Gugl" sa 2,42 milijarde evra (2,7 milijardi $) zbog kršenja pravila konkurencije, putem svojih servisa za kupovinu.

Firma je optužena da je stavljala svoje servise za kupovinu na vrh rezultata pretrage, što je činilo druge sajtove manje vidljive, navodi se u objašnjenju Komisije EU.

Komisija je istraživala Guglovu kompaniju "Alfabet" tokom nekoliko godina.

Regulatori EU u utorak su saopštili da je "Gugl zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju kao pretraživača, davanjem nezakonite prednosti drugim Guglovim proizvodima.''

Gugl tvrdi da se navodi iz Brisela "jednostavno ne uklapaju u realnost u odnosu na to kako većina ljudi kupuje."

"Oni traže trgovačke sajtove na mnogo različitih načina: preko opštih pretraživača, specijalnih za pretragu usluga, trgovačkih platformi, medijskih sajtova, društvenih mreža i oglasima raznih kompanija," rekao je Kent Voker, generalni zastupnik Gugla.

"I naravno, trgovci dolaze do potrošača direktno kao nikada pre, preko mobilnih telefona. Više od polovine evropskog internet saobraćaja je preko mobilnih telefona, a aplikacije su najčešći način za potrošače da kupuju", dodao je on.

Kompanija je dobila 90 dana da zaustavi ovu praksu ili će se suočiti sa kaznom od pet procenata dnevnog prometa firme "Alfabet".

U drugom slučaju, komesar EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager istražuje "Android", Guglov operativni sistem za pametne telefone, kao i njegova reklamna poslovanja.

Fokus istrage je usmerenn to da li Gugl nepravedno zabranjuje konkurenciju u pretrazi i oglasima.

Prošlog leta, Vestager je naredio Eplu da plati 13 milijardi evra za poreze u Irskoj.

Antimonopolski Komesar EU je u više navrata saopštio da nije pristrasan protiv američkih kompanija.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Google mora da plati EU kaznu od 2,5 milijardi evra

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2017

Evropska komisija je donela odluku o novčanoj kazni kompaniji Google u iznosu od 2,42 milijardi evra zbog zloupotrebe moći i tržišnog položaja...Google je optužen za smanjivanje vidljivosti veb stranica za kupovinu jer je svoju "Shopping Box" uslugu stavio na vrh prikazivanja rezultata pri pretrazi,...

Nastavak na N1 televizija...

Google kažnjen sa 2,4 miljarde evra

Izvor: VOA, 27.Jun.2017

Evropska komisija je kaznila Google sa 2,4 milijarde evra kazne zbog, kako se navodi višegodišnje zloupotrebe dominantne pozicije ovog internet pretraživača koji je svjesno u prvi plan stavljao svoje prodajne servise, potiskujući konkurenciju. Najpopularniji pretraživač je proglašen krivim...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.