REGION IMA ŠANSU: Debata CIRSD-a o budućnosti Evrope

Izvor: Kurir, 04.Sep.2015, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REGION IMA ŠANSU: Debata CIRSD-a o budućnosti Evrope

BEOGRAD - Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) priredio je danas u Beogradu veliku debatu o budućnosti Evrope na kojoj je bilo reči o unutrašnjim i spoljnim izazovima EU, kao i o perspektivi učlanjenja zapadnog Balkana.

Štefan Lene, saradnik fondacije “Karnegi Evropa” i bivši funkcioner EU za zapadni Balkan, ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je da region ima perspektivu članstva, iako su u ovom trenutku mnogi u EU skloni da to uporede sa “podizanjem još jednog sprata na kući koja gori”.

Gorući problemi EU, kao što su ekonomska i izbeglička kriza, prema njegovim rečima, predstavljaju težak izazov, ali mogu da budu rešeni uz zajedničko angažovanje i uz nemačko vođstvo.

Prema mišljenju Robina Nibleta, direktora britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose “Čatam hausa”, EU će morati da postane fleksibilnija, sa državama koje će činiti njeno jezgro i drugim koje će se nalaziti oko njega.

Niblet veruje da će Velika Britanija ostati članica EU, kao i da je prerano davati ocenu da li će EU dobiti ekonomsku bitku. On smatra da će EU biti fokusirana na svoje susede i njihovu stabilnost u narednim godinama, kao i da je najpoblematičniji region Bliskog istoka na koji Evropa ne može da utiče.

Dekan Instituta za globalna pitanja Londonske škole za ekonomiju i politiku Erik Berglof naveo je da su poslednjih godina do izražaja došle ekonomske razlike između država Evrozone, iako je članstvo u monetarnoj uniji trebalo da podstiče njihovu sličnost.

On je ocenio da će narednih pet godina biti teške za evropsku ekonomiju, ali ne tako loše kao što mnogi misle, kao i da će članstvo u EU i dalje biti privlačno za region zapadnog Balkana u kojem se mnoge stvari ne bi dogodile poslednjih godina da nije bilo procesa proširenja.

Bivši portugalski ministar odbrane i bivši ministar spoljnih poslova Luiš Amado rekao je da članstvo u NATO nije preduslov za ulazak u EU, a u tome su se sa njim složili i ostali učesnici debate.

Moderator debate bio je predsednik CIRSD-a i bivši predsednik Generalne skupštine UN i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je ovom prilikom predstavio najnoviji dvobroj časopisa “Horizonti”.

Debata je okupila više stotina zainteresovanih u hotelu “Metropol”, a pored ostalih prisustvovali su ambasadori Rusije, SAD i Francuske, Aleksandar Čepurin, Majkl Kirbi i Kristin Moro, bivši premijer Srbije Mirko Cvetković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, bivši ministri u Vladi Srbije Slobodan Samardžić i Mlađan Dinkić, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, kao i mnogi novinari.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.