RAT TITANA: EU udara na Putinovu propagandu u Srbiji!

Izvor: Kurir, 02.Sep.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT TITANA: EU udara na Putinovu propagandu u Srbiji!

Čistka prvenstveno će se proveravati novinska agencija Sputnjik i televizija Raša tudej, koje su dostupne i u našoj zemlji

BEOGRAD - Medijskoj propagandi Vladimira Putina, predsednika Rusije, izgleda da je odzvonilo jer je počeo sa radom desetočlani specijalni tim Evropske unije za borbu protiv ruskog uticaja u zemljama istočne Evrope. Unija će posebno istraživati i uticaj ruske propagande u Srbiji, smatraju analitičari.

Cilj ovog tima, sastavljenog od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << deset zvaničnika Evropske službe za spoljne poslove, jeste da odgovori na masovnu rusku propagandu usmerenu ka domaćoj i međunarodnoj javnosti. Jedan od njihovih glavnih zadataka biće da svakodnevno pomno prate izveštavanja veliki ruskih medija, a pre svega novinske agencije Sputnjik, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije Raša tudej, koju ovde možemo pratiti preko kablovskih operatera.

- Za ovaj tim će sigurno biti dosta posla i u Srbiji jer je moćna ruska propaganda ovde prilično uzela maha. Naročito je to izraženo u štampanim medijima i na internetu. Zadatak tih timova biće neka vrsta pritiska da se Srbija opredeli između EU i Rusije, odnosno da se prikloni Uniji i sprovodi njenu politiku i kada je reč o pitanju odnosa prema Ukrajini - kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Sa njim je saglasna i direktorka Centra za evroatlantske studije u Srbiji Jelena Milić, koja tvrdi da je formiranje ovog tima svojevrsno upozorenje onima koji šire glas Rusije:

- Ovo će umnogome otežati rad onima koji to rade u Srbiji jer će ići činjenicama protiv laži, a bilo je i krajnje vreme. Jaka propaganda iz Rusije pada na plodno tlo u Srbiji. Neverovatno je koliko se dezinformacijama služe servisi kao što su Sputnjik i Raša tudej, koji se sve više šire.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je optužbama da EU narušava pravo slobode govora i medija, a ruski Komersant piše da iza svega zapravo stoje SAD, koje su do sada izdvojile 500.000 dolara za sprovođenje antiruske propagande u Estoniji, Litvaniji i Letoniji.

Iz EU su rekli za Kurir da je ovakav tim neophodan.

- Savet Evrope prinuđen je da reaguje na rusku kampanju dezinformacija u medijima. Cilj nam je i da podržimo slobodu i nezavisnost medija u regionu - rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Političari o najavljenim merama

Borislav Stefanović (DS)

KAO DA SMO U 1953. GODINI

Zvuči mi kao da smo u 1953. Srbija ne treba da se bori protiv nečije propagande. Treba dozvoliti punu slobodu medija, ali uz punu odgovornost.

Aleksandar Martinović (SNS)

NEKA PROŠLA VREMENA

Suzbijanje propagande mi liči na neka prošla vremena. Ne izveštava EU stalno šta preduzima, pa nemam te informacije.

Aleksandar Popović (DSS)

A SADAM HUSEIN?

Nije ruska propaganda to da su Bler i Pauel lagali da Sadam Husein ima hemijsko oružje, a da ISIL preko Turske izvozi naftu.

Dijana Vukomanović (SPS)

U SKLADU SA INTERESIMA

Svaka država i političar nastupaju u skladu sa svojim interesima. Ovo spada u domen obaveštajnih delatnosti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.