RAD U INOSTRANSTVU Samo ove godine 18.000 Hrvata se zaposlilo u Nemačkoj

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAD U INOSTRANSTVU Samo ove godine 18.000 Hrvata se zaposlilo u Nemačkoj

Od pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, oko 24 hiljade stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Nemačkoj, navodi se u saopštenju Hrvatskog ekonomskog saveza u Nemačkoj (KWVD).

Pri tome je u prvih pola godine od pristupanja Hrvatske EU taj broj iznosio oko šest hiljada, a u 10 meseci 2014. pristiglo ih je još 18 hiljada, preciziraju iz KWVD-a, prenosi Tportal.

U saopštenju se dodaje da se za radnike iz Hrvatske koji su se zaposlili u Nemačkoj trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primenjuju prelazne odredbe u pogledu slobode kretanja radne snage, koje ostaju na snazi dve godine od pristupanja države EU.

Prema pristupnom ugovoru, Nemačka može postepeno da uvodi slobodu kretanja radne snage kada je reč o hrvatskim građanima i preduzećima, kao što je to bilo pri dosadašnjim pristupanjima drugih zemalja.

Međutim, Hrvatski ekonomski savez u Nemačkoj u prelaznim ograničenjima vidi prepreku bilateralnoj saradnji i daljem privrednom razvoju Hrvatske.

"Hrvatska je mala zemlja i ne bi trebalo nju tretirati jednako kao i druge velike države članice Evropske unije", apelovao je predsednik ovog saveza, Mario Šušak, koji upozorava na otežane uslove za preduzeća iz Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.