Puč protiv Borisa i Korbina

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2016, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Puč" protiv Borisa i Korbina

Britanija je podeljena nacija i to ne samo u odnosu na članstvo u EU, već i unutar političkog sistema s obzirom na to da se tresu i dve vodeće partije Ujedinjenog Kraljevstva.

Vođa grupe za izlazak iz EU, konzervativac Boris Džonson bio je već viđen na čelu partije, a automatski i vlade posle ostavke Dejvida Kamerona. Ali, onda se dogodio obrt i Džonson je odustao od kandidature.

Tereza >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Mej, ministarka policije, prva je najavila da će izazvati Džonsona u Konzervativnoj partiji. Ona je rekla da će njena kandidatura biti "odraz realnih obećanja i mogućnosti", što sugeriše da to nije slučaj sa Džonsonom.

- Nakon referenduma prošle nedelje, naša zemlja traži snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uslove za izlazak iz EU - rekla je Mej.

A onda je i Majkl Gov, ideolog Bregzita iz relativne senke i ministar pravosuđa najavio svoju kandidaturu.

- Više puta sam ponavljao da ne želim da postanem britanski premijer, ali su se okolnosti promenile posle tereta odgovornosti koji nam je nametnuo referendum. Takođe, iako sam podržao Džonsona u kampanji o Bregzitu, ne mislim da je on sposoban da ponudi vođstvo kakvo nam je potrebno, niti da formira tim za teške zadatke pred nama - rekao je Gov.

Ni kod laburista nije ništa bolje. Posle serije ostavki ministara vlade u senci lider Laburističke partije Džeremi Korbin, koga su pod nadimkom "crveni Korbin" pre devet meseci članovi stranke nadmoćno izabrali za predsednika, i dalje je tvrdo pri stavu da ne treba da podnese ostavku. Njega će, ipak, posle izglasavanja nepoverenja poslanika laburista u Vesminsteru izazvati Anđela Igl, a možda i još neko od viđenijih laburista.

Naime, Korbinu je poverenje dalo samo 40 poslanika laburista, a 172 je bilo protiv njega. Da bi se kandidovao na izborima, mora da ga podrži bar 50 poslanika, kojih izgleda nema. Stoga, iako ga podržava dobar deo članstva i sindikati, Korbin je sada u panici da li će uopšte moći da se nadmeće na unutarstranačkim izborima.

Podsetimo, Dejvid Kameron je obećao (ali ne i podneo) ostavku na premijersku funkciju i do 9. septembra bi trebalo da bude poznato ime novog premijera za koga će glasati 145.000 članova Konzervativne partije između dva ili dvoje finalista.

* Kladionice: Boris Džonson budući premijer

* Džonson merka Dauning strit

* London ima plan za "uvređenu" EU

* Nema više nacionalnih valuta, samo evro!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.