Prvo predsedavanje EU Slovačke u znaku Bregzita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2016, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo predsedavanje EU Slovačke u znaku Bregzita

Slovačka danas od Holandije preuzima šestomesečno predsedavanje EU, verovatno u najosetljivijim trenutku u istoriji bloka, nakon što su pre nedelju dana Britanci na referendumu glasali za izlazak iz Unije.

Iako će pitanje Bregizta dominirati slovačkim predsedavanjem, prioriteti Bratislave biće i jačanje ekonomije EU, unapređenje zajedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tržišta, rad na održivoj migrantskoj politici i angažovanje u spoljnim odnosima u kontekstu trgovinskih aranžmana i politike proširenja.

Biće to prvo predsedavanje Slovačke, a 116. rotirajuće predsedavanje EU.

Slovačka je ušla u Uniju pre 12 godina sa još devet mahom bivših komunističkih zemalja iz centralne i istočne Evrope. Ta zemlja je i članica zone evra od 2009. godine.

Jedan od prvih zadataka Slovačke kao predsedavajuće EU biće organizovanje samita EU u Bratislavi 16. septembra na kome će lideri 27 članica razgovarati o budućnosti Unije posle odlaska Britanije.

Taj samit, prvi od 2010. koji će biti održan van Brisela, biće neformalan jer Britanija još nije izašla iz EU ali njen premijer nije pozvan.

Očekuje se da se u Bratislavi u septembru manje razgovara o Bregzitu i "razvodu" EU i Britanije a više o potrebi za dubokim reformama kako bi EU opstala u vreme kada nacionalizam odnosi prevagu nad evropskim zajedništvom.

Da će slovačko predsedavanje biti "nezgodno" znalo se i ranije.

Bratislava je u vreme kada je postavljala prioritete predsedavanja bila svesna da će se konačna lista ciljeva, s obzirom na izazove neposredno pred preuzimanje predsedavanja u vidu britanskog referenduma i migrantske krize, znati u poslednji čas.

Iako su se slovački zvaničnici nadali da do Bregizta neće doći, Bratislava je bila spremna za obe mogućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slovačka preuzela predsedavanje EU u "osetljivom" trenutku

Izvor: N1 televizija, 01.Jul.2016

Slovačka preuzela od Holandije šestomesečno predsedavanje EU, verovatno u najosetljivijim trenutku u istoriji bloka, nakon što su pre nedelju dana Britanci na referendumu glasali za izlazak iz Unije...Slovački premijer Robert Fico izjavio je u Bratislavi da će Slovačka, tokom predsedavanja Evropskom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.