Protest zbog trgovinskog sporazuma EU i SAD

Izvor: Akter, 10.Okt.2015, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog trgovinskog sporazuma EU i SAD

Desetine hiljada ljudi prošetalo je danas centrom Berlina u znak protesta zbog planiranog trgovinskg sporazuma Evropske unije i SAD

Prema podacima policije, u protestu je učestvovalo oko 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je na ulice izašlo 250.000 ljudi, koji su uzvikivali slogane i nosili transparente s natpisima protiv Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP).

Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << vlada smatra da će sporazum o slobodnoj trgovini podstaći razvoj globalne ekonomije i pružiti bolju šansu malim i srednjim preduzećima na svetskom tržištu, kao i da će smanjiti birokratiju.

Demonstranti strahuju da bi sporazum mogao da utiče na smanjenje standarda za bezbednost hrane i podrije lokalne propise, dajući međunrodnim arbitražnim komisijama ovlašćenje da odlučuju u sporovima.

Proteste je organizovala Konfederacija nemačkih sindikata (DGB).

EU i SAD od 2013. pregovaraju o TTIP, a pristalice sporazuma se nadaju da će doći do napretka pošto su SAD, Japan i druge pacifičke zemlje postigle odvojeni trgovinski sporazum.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.