Promene u evropskom vrhu

Izvor: VOA, 01.Sep.2014, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene u evropskom vrhu

Evropski vrh je kompletiran. Vanredni samit EU je jednoglasno podržao poljskog premijera, Donalda Tuska za budućeg predsjednika Evropskog savjeta, a italijansku ministricu spoljnih poslova Federiku Mogerini za novu Visoku predstavnicu za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost.

Tako je evropski samit stavio tačku na kadrovsku kombinatoriku. Izabrani su oni koji će najmanje smetati velikim i moćnoim evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << članicama. Medjutim, to bi moglo da bude tek poluistina:

"Novi tim evropskih lidera je kompletiran. Sa velikim zadovoljstvom predstavljam u novim ulogama- predsjednika Evropskog savjeta, poljskog premijera, Donalda Tuska, a sa druge strane Federiku Mogerini, našu novu Visoku predstavnicu za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, a sadašnju italijansku ministricu spoljnih poslova. Moje čestitke. Imate punu podršku Evropskog savjeta a to je za mene veoma važno. Imali smo nekoliko krugova sastanaka, razgovarao sam više puta sa svima, kako bi smo bili sigurni da donosimo pravu odluku i uz podršku svih", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Nije baš u potpunosti bilo tako. Poljski premijer je svoju kartu za novu poziciju osigurao kada je dobio podršku Njemačke i Velike Britanije, dok je italijanska ministrica naišla na sumnjičavo odmahivanje glavom brojnih evropskih lidera zbog, kako vjeruju, njenog suviše mekanog stava prema Rusiji. Medjutim, kako veliki ne žele da u Briselu raste moćan spoljno - politički servis, tako su ipak progutali njen izbor. Dva nova lica bi trebala nastaviti stazama prethodnika. Kada je riječ o mjestu predsjednika Savjeta, to prije svega znači, savladati umijeće kompromisa i podržati zajedničke ciljeve.

"To znači da moramo uvijek odgovarati na ista pitanja, sa izazovima kao što je Ukrajina, Libija i ostala žarišta: ko smo i kako da odgovorimo na ove izazove? A našim susjedima na istoku i jugu mozemo pomoći samo ako imamo iste pozicije", naglasio je budući predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Već ovoliko je dovoljno da nagovijesti novu, slavensku krv tamo gdje je dva termina sjedio flamanski demohrisćanin, čije najsnažnije emocije su dobacivale tek do stihova neke od njegovih knjiga haiku poezije. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da uz tu svježu krv dolazi i sposobnost jer Tusk, aktivista Solidarnosti iz Gdanjska, je od 2007 vodio Poljsku koja, za razliku od moćnijih evropskih država, nikada tokom krize nije upadala u recesiju. Što se tiče nasljednice baronese Ešton, ona je barem svjesna konkretnih spoljno političkih i bezbjednosnih izazova, što je dobro, za početak...

"Znam da su izazovi veliki, posebno u ovo vrijeme krize. Tek što smo se vratili iz Milana gdje smo sa kolegama ministrima razgovarali o ovim izazovima. Svuda oko Evrope imamo krize, trenutno, kriza u Ukrajini je kriza na evropskom tlu. Uz tom, od Iraka, Sirije, do Libije, ako stavimo kompas u Brisel, vidjećemo krug oko nas, krug gdje naši susjedi pate", navela je Mogerini.

I u takvoj situaciji, krajem godine će dva nova člana evropskih lidera, uz već izabranog predsjednika Evropske komisije, Žan Klod Junkera, sjesti na ključne pozicije. Za Tuska niko ne sumnja da će znati da se izbori sa kakofonijom interesa Evropljana, medjutim, gdja Mogerini, koja je na italijanskoj ministarskoj funkciji tek od februara ove godine, je veliki znak pitanja. Mnogi u Briselu predvidjaju ponovni uzlet naconalnih diplomatija, dok bi Brisel služio samo za povremene grupne portrete sa Visokom predstavnicom.

Medjutim, iznenadjenja su moguća, kao i podrška iskusnog Poljaka koji neće sjediti skrštenih ruku dok bjesni rat u Ukrajini i, gotovo sigurno, Rusi mogu da zaborave vrijeme ugladjenog i uzdržanog Van Rompuja. Dolazi vrijeme ugladjenog ali manje uzdržanog evropskog lidera sa istoka...

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.