Proizvodi iz EU na meti Trampa – rokforu i vespi preti progon iz SAD

Izvor: RTS, 11.Feb.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodi iz EU na meti Trampa – "rokforu" i "vespi" preti progon iz SAD

Prepoznatljivi proizvodi iz Evrope kao što su sir "rokfor" i "vespa" skuteri uskoro će se naći na meti Donalda Trampa, piše portal "Politiko".
Sledeće srede predstavnici američkih trgovinskih kompanija organizovaće javno slušanje o mogućnosti uvođenja uvozne carine od sto odsto na 90 evropskih proizvoda, naročito ciljajući poljoprivredne proizvode iz Francuske, Nemačke i Italije.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ističe Politiko, takve mere svoj uzrok imaju u dvadesetogodišnjem odbijanju EU da dozvoli uvoz američke govedine tretirane hormonima.
Moćni američki farmeri pritiskaju Trampovu administraciju da razreže drakonske mere prema Briselu. Evropska unija ima suficit od 136 milijardi dolara u robnoj razmeni sa SAD, što je čini naročito osetljivom na trgovinske sankcije, ocenjuje američki portal.
Iako je većina od 90 proizvoda koji bi se mogli naći na "crnoj listi" meso i prerađevine od mesa, Vašington je svoj nož naoštrio i na motocikle, čokoladu, senf, papriku, kesten i što je najčudnije, mašinice za šišanje.
Evropska komisija je saopštila da "pažljivo prati proces u SAD za uvođenje trgovinskih sankcija".
Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika nije mogla da da komentar, budući da postavljenje kandidata na tu funkciju, Roberta Lajthicera, Senat još nije potvrdio, navodi Politiko.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp počinje trgovinski rat protiv Evrope!

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2017

Naredne srede predstavnici američkih trgovinskih kompanija organizovaće javno slušanje o mogućnosti uvođenja uvozne carine od sto odsto na 90 evropskih proizvoda, a posebno na poljoprivredne proizvode iz Francuske, Nemačke i Italije...Tako bi prepoznatljivi proizvodi iz Evrope kao što su sir...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.