Priština zida prave granične prelaze, parama EU

Izvor: Mondo, 22.Apr.2016, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština zida prave granične prelaze, parama EU

Kosovska ministarka za dijalog s Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je danas da je postignut značajan napredak u pripremama za izgradnju "šest stalnih graničnih prelaza između Srbije i Kosova".

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Tahiri kaže da su ti prelazi u skladu sa sporazumom u Briselu, postignutim uz posredovanje Evropske unije.

Tahiri je, kako je saopšteno, navela da je prva faza projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pri kraju, a da zatim slede ostale faze projektovanja stalnih objekata na graničnim prelazima a koje finansira Evropska unija.

Izgradnja tih objekata koštaće oko 24 miliona evra. Novac je izdvojen iz IPA fondova EU "za obe zemlje".

Vlada Kosova u roku ispunjava sve obaveze koje se odnose na implementaciju IBM (integrisano upravljanje prelazima, kako se to formalno zove) sporazuma i aspekta izgradnje trajnih objekata. U toku je eksproprijacija zemljišta na lokacijama na kojima će biti postavljene zgrade graničnih prelaza.

UNOPS, agencija preko koje će EU sprovesti projekat, obavila je topografska i geotehnička istraživanja i uskoro će podneti zahtev za odobrenje građevinskih projekata.

Tender za projekat biće sproveden od jula do avgusta nakon čega će početi izgradnja objekata.

"Sredinom septembra radovi će početi na graničnom prelazu Merdare, a mesec dana kasnije na prelazu Mutivode. Sredinom novembra na red dolazi Brnjak", rekla je Tahiri.

Tahiri je predstavila javnosti projekte na kojima se vidi kako će ti stalni objekti izgledati.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Priština zida granične prelaze, Srbija ćuti

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2016

Ministarka za dijalog sa Beogradom samoproglašenog Kosova Edita Tahiri izjavila je da je ostvaren bitan napredak u pripremama za izgradnju šest stalnih graničnih IBM prelaza na osnovu Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine...Ona je rekla da je prva faza projekta završena, a uslediće i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.