Prijem Srbije u EU prioritet FR

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prijem Srbije u EU prioritet FR"

Državni sekretar francuskog Ministarstva spoljnih poslova Arlem Dezir izjavio je da je prijem Srbije u EU jedan od prioriteta Francuske.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da je Srbija iskren i odgovoran partner i kandidat za članstvo.

"Uspešno priključenje Srbije EU je prioritetni cilj Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pratićemo Srbiju kroz sve etape pristupnog procesa", poručio je Dezir.

Dezir je, tokom zajedničkog obraćanja medijima posle sastanka s ministarkom Joksimović, rekao i da se Francuska zalaže za što skorije donošenje odluke o otvaranju najmanje jednog pregovaračkog poglavlja, na primer poglavlja 32, i pohvalio značajan doprinos Srbije stabilnosti regiona i njegovom priključenju EU.

Za Srbiju je važno da u Francuskoj ima iskrenog i objektivnog partnera na putu evropskih integracija”, poručila je Joksimović.

Ona je objasnila da pod “objektivnošću” podrazumeva vrednovanje na osnovu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i truda da se na vidljiv i efikasan način unapredi društvo, što, kako je napomenula, i jesu principi na kojima je osnovana EU.

Joksimović je izrazila zahvalnost Francuskoj na iskrenoj podršci i zalaganju da se kao dobar signal iz EU otvori jedno poglavlje do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Ne jurimo za rokovima, već za kvalitetom i voleli bismo da to bude prepoznato od svih zemalja EU onako kako to Francuska prepoznaje”, naglasila je ministarka.

Srbija je, prema njenim rečima, svesna obaveza koje od nje očekuju i Francuska i ostale članice Unije, a što je i unutrašnja agenda same Srbije – jačanje institucija, reforma pravosuđa, vladavina prava, unapređenje privrednog ambijenta za privlačenje stranih investitora…

Sve su to pitanja koja jačaju naše bilateralne odnose, a čini mi se da je to dobar put i da na putu evropskih integracija budemo konstruktivniji i bolji partneri”, rekla je ona.

Joksimović i Dezir su izrazili zadovoljstvo zbog unapređenja odnosa dveju vlada i zemalja, o čemu, kako su naveli, svedoči i nedavna poseta francuskog premijera Manuela Valsa Beogradu.

Dezir je ocenio da je Srbija od početka pristupnih pregovora pre godinu dana ostvarila “ekstremno pozitivan bilans” i podsetio da se Vlada Srbije angažovala na sprovođenju reformi i modernizaciji zemlje radi ispunjavanja evropskih kriterijuma.

Podržavamo veoma značajne napore Srbije i ulogu Srbije u stabilnosti Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Srbija veoma značajno doprinosi da region Balkana, koji je pre 20 godina bio razoren ratovima, bude stabilan I priključi se EU”, dodao je visoki francuski zvaničnik.

Dezir je, takođe, izrazio očekivanje da će dijalog s Prištinom biti nastavljen čim bude formirana vlada u Prištini.

On je ukazao na značaj projekata u oblasti razvoja infrastructure, energetike, bilateralne saradnje, na primer kroz razmenu stručnjaka.

Napomenuvši da Francuska i Srbija imaju u perpektivi veliki broj projekata, Dezir je naglasio da će intenziviranje ekonomske saradnje doprineti ne samo privrednom rastu i otvaranju radnih mesta u Srbiji, već i njenom procesu pristupanja EU.

Joksimović je ocenila da Francuska reafirmiše interesovanje za Zapadni Balkan i Srbiju na konstruktivan i prijateljski način, baš kao što i Srbija želi da promoviše regionalnu stabilnost.

Mada ima onih koji žele da se vraćaju u prošlost, Srbija želi da gleda u budućnost i da u zajedničkim naporima i pobošljanim ekonomskim odnosima zajedno sa zemljama regiona ide u bolju evropsku budućnost”, poručila je ona.

Srbija će na tome predano raditi, a pomoć Francuske nam je uvek dobrodošla, rekla je Joksimović i dodala da očekuje nastavak tehničke i ekspertske pomoći, posebno u oblasti reforme državne uprave I administracije.

Stav Vlade je da je Srbija kao kandidat za članstvo iskren i odgovoran partner i da očekujemo da ono gde nam je teško nađemo zajednički jezik s našim partnerima iz EU”, rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.