Prihodi od turizma u Srbiji trostruko manji od EU

Izvor: Beta, 22.Okt.2014, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihodi od turizma u Srbiji trostruko manji od EU

BEOGRAD, 22. oktobra 2014. (Beta) - U Srbiji su prihodi od turizma u 2013. godini bili trostruko manji od proseka Evropske unije, a šansa za oporavak te privredne grane je razvoj receptivnog (prijemnog) turizma, ocenila je danas Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Prihodi od turizma prošle godine činili su tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << EU turizam u BDP učestvovao sa devet odsto, saopštila je BSN.

Prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), kako se navodi, broj noćenja stranih turista u Srbiji (1,8 miliona u 2012.) daleko je manji od zemalja EU - na primer, Slovačke (4 miliona u 2012.) i Madjarske (11,4 miliona u 2012.), iako i te zemlje nemaju mogućnost za razvoj primorskog turizma.

Prosek noćenja u zemljama EU je 33,9 miliona noćenja godišnje, što je 18 puta više od Srbije. Manji broj noćenja stranih turista u Evropi od Srbije imaju samo Makedonija i Lihtenštajn.

Prosečno trajanje noćenja stranih turista u Srbiji je 2,53 dana, a manje od četiri odsto ukupno registrovanih turističkih agencija se bavi dovodjenjem stranih gostiju u Srbiju, navodi BSN.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.