Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približavanje EU kao razvojni faktor

Poslovni ljudi veruju da će pokretači razvoja Srbije biti poljoprivreda, IT i telekomunikacije, energetika i sektor usluga: Branko Žibret

Srpskoj stručnoj i široj javnosti danas će biti predstavljena još jedna strategija. Reč je, zapravo o predlogu strategije ekonomskog razvoja „Srbija 2020”, koji je pripremila globalna konsultantska kompanija „A. T. Kerni”. Branko Žibret, partner „A. T. Kerni” za Istočnu Evropu, u razgovoru za naš list ističe da je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovog dokumenta da predloži strateški pravac ekonomskog napretka Srbije i ukaže na mogućnosti za brži razvoj koje donose pregovori za pristupanje Evropskoj uniji.

Šta su Vašim istraživačima rekli naši poslovni ljudi? Šta će im biti glavni zadaci u narednih pet godina i koje će oblasti biti ključni generator razvoja?

Oni veruju da će pokretači daljeg razvoja biti poljoprivreda, IT i telekomunikacije, energetika i sektor usluga. Iako ovi sektori ne čine veći deo sadašnjeg srpskog BDP, treba očekivati, na osnovu svih analiza, veća ulaganja u ovim oblastima. Glavni zadaci domaćih privrednika biće da pokušaju da utiču na poboljšanje efikasnosti svog rada, ali i na unapređenje strukture cene proizvoda. Zanimljivo je, na primer, da srpski vodeći menadžeri ne smatraju da su razvojne strategije i rast posebno važni narednih godina.

U poslednje dve-tri godine došlo je do promene političkih i ekonomskih prilika u zemlji. Kako ih ocenjujete, da li su one poboljšale ili možda pogoršale konkurentske prednosti Srbije u odnosu na region?

Glavne konkurentske prednosti Srbije su iste kao i ranijih godina, ali treba raditi na njihovom unapređenju. Geografski položaj će uvek biti prednost ove zemlje i treba ga više koristiti. Radna snaga je relativno dobro obrazovana i dobro poznaje strane jezike, postoje kulturne sličnosti sa zapadnim zemljama, što je vrlo važno. Prihvatljiva cena radne snage još uvek je važna prednost Srbije, iako nije najniža u regionu. Poboljšani su i neki indikatori koji utiču na kvalitet poslovnog okruženja uglavnom zato što su neke birokratske procedure pojednostavljene.

Šta Srbija treba da iskoristi od toga što se približava članstvu EU?

Činjenica da Srbija ima status kandidata koji je otvorio pregovore za članstvo u EU već je značajan faktor koji utiče na potencijalne investitore. Njima je važno da posluju u ambijentu u kom važe pravila na koja su navikli. Mislim da dostupnost evropskim fondovima može biti koristan izvor finansiranja za mala i srednja preduzeća. I ne samo to, Srbija je već povukla sredstva iz IPA I i IPA II programa od oko 208 miliona evra, verujem da će uskoro biti potpisan novi IPA ugovor koji se odnosi na nova sredstva.

Radili ste na restrukturiranju javnih preduzeća i velikih sistema u regionu. Šta je savet za nas?

To su teški i bolni procesi, ali se moraju završiti, jer je to jedini način da privreda ozdravi. Taj proces se u Srbiji odužio, ali mi se čini da je ova vlada odlučna da ga ubrza i da se vidi da traži ozbiljna rešenja za velike sisteme. No, na to vas primorava i tempo pregovora sa EU, jer je Evropi izuzetno važno da, onda kada jednu zemlju uključi u svoj sistem, ta zemlja nema „rak-rane” kakve su nestrukturirana javna preduzeća pa još i gubitaši.

A. Mikavica

objavljeno: 28.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.