Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Valonije: Nismo protiv sporazuma sa Kanadom, ali..

Premijer belgijske regije Valonija Pol Manjet je izjavio danas da se ta regija ne protivi planiranom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Kanade kao takvom, ali da arbitražna šema mora da bude odbačena, a javna uprava zaštićena.

"Da budem jasan, ja nisam vesnik antiglobalizacija i želim sporazum", izjavio je Manjet u intervjuu za francuski dnevni list "Liberasion".

Međutim, pravosudni sistem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << specijalno kreiran za rešavanje sporova između investitora i vlada bi, kako kaže, mogao da bude iskorišćen od strane velikih korporacija, koje bi na taj način diktirale javnu politiku.

"Želeo bih da ovakav entitet nestane i da se oslanjamo na naše sudove", izjavio je Manjet, aludirajući tako na mehanizam o rešavanju sporova između investitora i države, poznatiji kao ISDS, koji omogućava stranim investitorima da pokrenu spor protiv vlada pred međunarodnim arbitražnim sudovima, u slučajevima kada vlade krše uslove međunarodnih sporazuma.

Ova frankofona belgijska regija je odbila da da saglasnost federalnoj belgijskoj vladi da se pridruži drugim članicama EU u potpisivanju trgovinskog sporazuma sa Kanadom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.