Postrojenje gotovo do kraja godine

Izvor: Danas, 11.Sep.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postrojenje gotovo do kraja godine

Šabac - Jedno od najmodernijih postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi kod fabrike Belih limova u Šapcu biće završeno do kraja ove godine. Vrednost cele investicije je oko 20 miliona evra i najveći deo uložila je Evropska unija preko svojih fondova za ekologiju.

Sve komunalne vode sa područja grada otići će prečišćene u reku Savu, što je veliki pomak u očuvanju prirode, posebno voda koje su bitne za ceo sistem i stanovništvo. Ranije se čitava >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kanalizacija izlivala direktno u Savu, što je predstavljalo veliki problem duž ove reke. Direktor JKP "Vodovod" Aleksandar Prodanović ukazuje da nakon završetka radova predstoji obuka ljudstva i priprema za probni rad planiran za mart naredne godine. Preostaje druga faza projekta tzv. linija mulja koju će Grad Šabac u saradnji sa Direkcijom za vode uraditi tokom 2016. i 2017. godine. Time bi bio zaokružen čitav ciklus vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda. Šabac kao gradsko naselje ima oko 70.000 stanovnika i svakog sekunda se u vodovodnu mrežu ubaci više od 300 litara izuzetno kvalitetne pijaće vode.

Evropska unija podržala je i projekat savremene regionalne deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu. U to je uložila više od šest miliona evra, i praktično to su dve najveće investicije Evropske unije za ekologiju. Time bi Šabac na ekološkoj karti Evrope bio u zelenoj zoni. Ove projekte, naravno, redovno nadgledaju nadležni iz Evropske unije, a o značaju toga dovoljno govori da je i Vensan Dežer posetio Šabac baš na Dan zaštite čovekove okoline.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.