Poslednja kap pravde (5): Da svedoke ne pojede mrak

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jul.2017, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja kap pravde (5): Da svedoke ne pojede mrak

Istražni tim Evropske unije, još tokom istrage, suočio se sa ozbiljnim pokušajem zastrašivanja svedoka na Kosovu. Za uspeh suda i sprovođenja procesa od optužnice do presude, zaštita svedoka je od izuzetnog značaja, ocenjuju svi sagovornici serijala "Vesti".

- Najvažnija je zaštita svedoka. Naše iskustvo je u više slučajeva na kojima smo radili upravo to pokazalo. I u izveštaju Dika Martija stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << upravo da je to najveća opasnost i boljka, pošto su Albanci bili vrlo efikasni da svedoke prvo preplaše, a bilo je i ubistava - kaže Vladimir Vukčević, nekadašnji tužilac za ratne zločine Republike Srbije.

To su pokazali postupci vođeni u Hagu upravo protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, ukazuje dr Duško Čelić, profesor prava i predsednik uprave Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Glavni svedok u slučaju protiv kosovskog poslanika Ljimaja, Agim Zogaj, iako pod Euleksovom zaštitom pronađen je mrtav u nemačkom parku 2011.

Trebalo je da svedoči o ratnim zločinima u selu Klečka. Porodica veruje da je ubijen. Haradinaju je u dva navrata suđeno u Hagu, a pretpostavlja se da je tokom procesa ubijeno oko 30 svedoka i članova njihovih porodica.

Od 81 svedoka koje je izvelo Tužilaštvo Tibunala 34 su dala iskaz pod zaštitom, 18 je pozvano pod pretnjom prinudnih mera, a dvoje sprovedeno.

Gordana Đikanović, član Udruženja porodica Kosmetskih stradalnika, smatra da ništa nije učinjeno da se svedoci zaštite.

- Svedoka sa strane porodica žrtava je sve manje, u međuvremenu su umrli, bolesni su i izgubili veru, jer im je iskustvo pokazalo da se nađu u situaciji da se njihova reč kompromituje. Prisutan je i strah, bojazan za članove porodice - ističe Đikanović.

U presudi komandantu OVK operativne zone Drenica Samiju Ljuštakuu, nedavno oslobođenom optužbi za ratne zločine u logoru Likovac, sudije navode da je svedok promenio iskaz i bio "vidno napet, očigledno krijući prave razloge zbog menjanja svedočenja":

Poslednja kap pravde (4): NATO imao dokaze o zločinima

- Bio je vidno uzrujan, uplašen i osećao se nebezbedno.

Dr Čelić pak smatra da nije nužno da izjave svedoka u ovim postupcima budu jedina dokazna sredstva na kojima će se zasnivati eventualne presude.

- Upravo zbog toga što postoje i brojni drugi materijalni dokazi, poput pomenutih arhiva, ali i brojnih uviđaja Kfora, Unmika i brojnih drugih dokaza izvedenih pred pravosuđem Republike Srbije, nekadašnjim pravosuđem Unmika, kao i u haškom tribunalu.

Haradinaj je, prema izvorima iz Nemačke i Švajcarske, bio jedan od organizatora nasilja i etničkog čišćenja Srba u organizovanom pogromu od 17. do 19. marta 2004. Nedavno je tužilac Euleksa, Italijan Danilo Kacareli, podneo zahtev da se privede i pritvori grupa bivših pripadnika takozvane OVK koje je nazvao ključnim organizatorima pogroma srpskog stanovništva u martu 2004. godine. U optužnici, napisanoj na 41 strani se navode imena Bedrija Krasnićija, Aljbina Dizdarija, Bajrama Kičmarija i Faika Krasnićija, kao i da su naređenje dobijali od visoko rangiranih komandanata koji su u međuvremenu zauzeli važne političke pozicije na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.