Poslanici očekuju dobre vesti od Hana

Izvor: RTS, 05.Maj.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici očekuju dobre vesti od Hana

Od predstojeće posete evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana Srbiji poslanici Skupštine Srbije očekuju dobre vesti o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u procesu evropskih integracija.
Predstavnici stranaka vladajuće koalicije u izjavama novinarima poručuju da je Srbija uradila dosta na putu ka EU i da zaslužuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da EU otvori pregovore o prvim poglavljima, javlja Tanjug.

"Smatram da smo kao društvo i država zaslužili otvaranje pregovora o prvim poglavljima", rekao je šef poslanika SNS-a Zoran Babić, navodeći da veruje da će poseta Hana biti još jedna potvrda evropskog puta Srbije.
Beograd je, prema njegovim rečima, uradio mnogo toga - potpuno je sproveo Briselski sporazum, ojačao je institucije, napravio napredak u javnim finansijama.
Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević smatra da je dolazak Hana dobra, ohrabrujuća i pozitivna vest, kao i još jedna jasna podrška Srbiji na putu ka EU.
Uz napomenu da je prioritetni i strateški cilj Srbije članstvo u EU, Milićević poručuje da je Srbija uradila dosta na tom putu, a da su ti rezultati vidljivi i prepoznatljivi.
I opozicija se nada da će Han doneti vesti o otvaranju pregovora o prvim poglavljima, ali izražava i rezervu da će se to stvarno i dogoditi.
"Ono što bi mi voleli da čujemo je kog datuma će biti otvoreni pregovori o prvim poglavljima. Bojim se da to nećemo čuti, već da ćemo čuti priču da Srbija nije ispunila preduslove za to i da postoje zamerke EK", smatra šef poslanika SDS-a Marko Đurišić.
I poslanik Nove stranke Zoran Živković izražava nadu da postoje razlozi da EU i EK otvore pregovore o prvim poglavljima, odnosno da će zaključiti da su stvoreni uslovi za to.
"Bio bih srećan da se to desi. Da li će se i desiti, videćemo", rekao je Živković i dodao da je interes građana, opozicije, a samim tim i Nove stranke da što pre počnu pregovori.
Demokrata Borislav Stefanović napominje da Srbija na tehničkom i stručnom nivou dobro radi i da ima dobre timove i ljude, ali da "VladaSrbije pokazuje visok stepen neispunjavanja evropskih standarda”"
Napominje da je najveći problem poglavlje 35, odnosno kosovsko pitanje i da Vlada Srbije "mnogo priča, a malo radi".
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju dolazi ove sedmice u zvaničnu posetu Beogradu sa najavom skorog otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja.
"Kada sam bio u Srbiji u novembru prošle godine, svega nekoliko dana nakon što sam postao komesar, obavezao sam se da ću naporno raditi da pomognem vašoj zemlji da postane članica EU", rekao je Han u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.