Poruka vođa EU Londonu: Neće biti povlastica pri izlasku

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2016, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka vođa EU Londonu: Neće biti povlastica pri izlasku

Neće biti nikakvih povlastica Velikoj Britaniji u postupku izlaska iz Evropske unije koji posle Bregzita treba odmah pokrenuti, a u budućim, najpre temeljito ispregovaranim odnosima, London može sklopiti sporazum o povratku u jedinstveno tržište Unije samo ako pristane i na slobodno kretanje građana, a ne samo robe, usluga i kapitala.

To su sve vođe 27 članica EU stavile do znanja britanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << premijeru u ostavci Dejvidu Kameronu u utorak uveče, prvog dana sastanka na vrhu, rekli su evropski diplomatski izvori na samitu u Briselu.

Time su vođi EU, kako je navedeno, sadašnjoj i budućoj britanskoj vladi predočili da ne mogu računati samo na povlastice i "EU à la carte, već moraju pristati i na slobodno kretanje državljana članica EU, što su pristalice izlaska Britanije iz EU navodili kao jedan od glavnih razloga za razlaz s Unijom.

To je uoči samita nagovestila i nemačka kancelarka Angela Merkel, iako je ona, za razliku od većine drugih vođa EU, rekla da se britanskim vlastima mora dati nešto vremena da pokrenu postupak na temelju člana 50. temeljnog akta EU, Lisabonskog ugovora, kojim je utvrđen mehanizam izlaska neke zemlje iz Unije.

I visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u programskoj poruci, sažimajući stavove ogromne većine članica Unije, podvukla da sad britanske vlasti moraju uvažiti na referendumu izraženu volju većine britanskih građana i to "pretvoriti u stvarnost" bez oklevanja.

"Nikakvog razdoblja neizvesnosti ne sme biti… nema napola članica EU i vlasti Velike Britanije imaju odgovornost i prema ostalim građanima Unije kojih je 440 miliona", podvukla je Federika Mogerini, napomenuvši da EU ubuduće može pregovorima sklopiti i tesne veze na poljima spoljne politike i bezbednosti.

A da su stvari krajnje ozbiljne ne samo za britansko ostrvo, jer je funta izgubila prilično na vrednosti, već i za celu Uniju koja je sad rešena da učvrsti svoje redove, a naročito ekonomiju i finansije evrozone, upozorio je i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, koji je obelodanio da će i evrozona zbog Bregzita imati pad bruto domaćeg proizvoda između 0,3 i 0,5 odsto u iduće tri godine.

Članice EU koje traže da Kameron odmah pokrene član 50. Lisabonskog ugovora o razdruživanju, predvode Francuska i Belgija, koje naročito žele da izbegnu da se otezanjem pregovora s Londonom i naročito situacijom da Britanci mogu birati šta im se sviđa, a šta ne u Uniji, daju "municiju" i drugim snagama u EU koje bi da razlabave ustrojstvo ili čak napuste Uniju.

Visoka predstavnica EU Mogerini će sutra vođima EU, drugog dana samita na kojem neće učestvovati Kameron, predstaviti novu Globalnu strategiju EU, naročito sa stanovišta bezbednosti i spoljne politike.

A u krugovima EU je kružila i inicijativa šefova diplomatija Nemačke i Francuske Frank-Valtera Štajnmajera i Žan-Marka Eroa, koji tražze da se i jačanjem odbrambene strukture EU osnaži delovanje Unije na međunarodnoj pozornici i posebno u bitki protiv terorizma, što je velika briga svih evropskih građana.

Štajnmajer i Ero naglašavaju da se i druge velike glavobolje Evropljana, poput imigrantske krize, moraju lečiti snažnom zaštitom spoljnih granica i solidarnom raspodelom pristiglih izbeglica.

Ministri dve najsnažnije evropske države kažu da se i iz zajedničkih evropskih blagajni mora podstaći privredni rast, zapošljavanje, ustanoviti Evropski monetarni fond i ojačati evrozona, uključujući postavljanje premijera ekonomske "vlade" evrozone.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.