Poljska traži da deo Evropske komisije i Tusk podnesu ostavke zbog Bregzita

Izvor: Blic, 27.Jun.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska traži da deo Evropske komisije i Tusk podnesu ostavke zbog Bregzita

Poljska je danas tražila da bar deo Evropske komisije i zvaničnika u drugim institucijama Evropske unije podnese ostavke zbog odluke Velike Britanije da izađe iz Unije i da o procesu Bregzita pregovaraju novi ljudi.

- Evropske institucije dužne su da se pospu pepelom. I vlasti EU optužujemo za greške i posledice je dužan da oseti makar deo zvaničnika i dužni su da oslobode polje da pregovaraju novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političari, novi stručnjaci na kojima ne leži breme poraza kakav je Bregzit, da oni izrade novi predlog i za Veliku Britaniju i za Evropu - kazao je danas u Varšavi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski posle sastanka s ministrima spoljnih poslova i državnim sekretarima devet članica Unije.

Pročitajte još:

Vaščikovski je pokušao da danas u Varšavi okupi šefove diplomatije svih članica Unije koje nisu bile pozvane na sastanak ministar spoljnih poslova šest članica koje su osnovale EU u Berlinu na poziv nemačkog ministra Frank-Valtera Štajnmajera, ali su se pozivu od 21 ministra odazvala samo četvorica, dok je pet članica poslalo predstavnike diplomatije, javili su poljski mediji.

Lider vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski zatražio je da s funkcije ode i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

- Bregzit je strašni poraz evropske politike i treba iz toga izvući i kadrovsku odgovornost. Mislim na sadašnje rukovodstvo EU. Tu je posebnu ulogu odigrao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je vodio pregovore sa Britancima tako da ništa ne dobiju. Tusk mora jednostavno da nestane iz evropske politike a to važi i za ceo sadašnji sastav Evropske komisije - rekao je Kačinjski.

Kačinjski je ljuti politički protivnik bivšeg poljskog premijera Donald Tuska koji je Kačinjskog i njegove konzervativce pobeđivao iz izbora u izbore dugih osam godina od 2007. do 2015. godine i tek Tuskov odlazak na evropsku funkciju otvorio je prostor za povratak konzervativaca na vlast.

Češki ministar: Junker da razmisli o ostavci zbog Bregzita

Vaščikovski i predstavnici ministarstava spoljnih poslova Rumunije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Velike Britanije, Slovačke, Slovenije, Španije i Austrije dogovorili su se danas u Varšavi da Bregzit ne mora da krene odmah, ishitreno i ubrzano.

- Ne mora da počne sutra već može za nekoliko meseci. Status Velike Britanije u odnosima s EU mora da bude dogovoren solidno jer i onda kada Velika Britanija ne bude članica biće nam potrebna u mnogim oblastima. Između ostalog u pitanju međunarodne bezbednosti, međunarodnog kriminala i kretanja ljudi - kazao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije odbio je glasove da bi zemlje koje nisu u evrozoni trebalo da se oproste od svojih nacionalnih moneta i pređu na evro jer bi to u ovom trenutku značilo katastrofu za poljsku privredu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nije bilo dobro ni pre Bregzita, a tek sada...

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 13:45

Tokio -- Japan će u paket ekonomskih podsticaja verovatno uvrstiti i pomoć za mala preduzeća, nakon šokantne odluke Velike Britanije da izađe iz sastava Evropske unije..."Obezbeđivanje likvidnosti malim japanskim kompanijama bi moglo da bude značajan element ekonomskih podsticajnih mera koje sprovodimo",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.