Izvor: RuskaRec.ru, 20.Jun.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska predlaže Amerikancima da u Donbasu isprobaju jugoslovenski scenario

Poljska je preko svog ambasadora Jana Pekla predložila Sjedinjenim Državama da počnu realizaciju jugoslovenskog scenarija u Donbasu. Navodno, Evropska unija nikako ne može da zaustavi konflikt i ne može se bez mešanja Amerikanaca. Peklo poziva SAD da se uključe u konflikt između Kijeva i narodnih republika. On smatra da su minski i normandijski format u krizi i da „treba tražiti neki izlaz”.
Putin: Rusija će >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << učiniti sve da podrži stanovnike Donbasa
„Sećam se od vremena rata u bivšoj Jugoslaviji da bez mešanja Amerikanaca Evropljani nisu mogli da izađu na kraj sa konfliktom. Rat je završen upravo zahvaljujući tome što su se uključili NATO i SAD”, rekao je Peklo, zaboravljajući da bez SAD i NATO-a rata ne bi ni bilo, piše „Svobodnaя pressa”.
Ekspert iz Međunarodnog instituta humanitarno-političkih istraživanja Vladimir Bruter smatra da je jugoslovenski scenario u Donbasu moguć, mada trenutno nije aktuelan. „Ali samo u slučaju da se Ruska Federacija ne meša, a to niko ne može da garantuje”, dodaje on. „Mislim da su sve strane upozorene da se Rusija neće mešati sve dok je na snazi Minski sporazum. Takođe se neće mešati ni druge zemlje.”
„Logika razmišljanja gospodina Pekla je potpuno jasna. On želi da Poljska bude više uključena u ukrajinsku političku situaciju i želi da se spoljne veze Ukrajine ograniče na Poljsku”, smatra Bruter. „Peklo se nudi kao ukrajinski lobista u Vašingtonu. I kaže: vi ne možete da rešite taj zadatak, ali ja (u smislu Poljska) mogu.”
Ukrajinski premijer planira reintegraciju Donbasa „po hrvatskom scenariju”
„To je veoma važan momenat. Poljska pokušava da dokaže ne samo Ukrajini da je ona glavni predstavnik SAD u istočnoj Evropi. I da zato od stava Varšave zavisi sve. I ako ona bude lobirala takav scenario, moguće je da je on aktuelan”,  smatra ekspert.
Politikolog, stručnjak za SAD, profesor Akademije vojnih nauka Sergej Sudakov smatra da Poljska ima svoje planove u Ukrajini i da je zato za nju interesantan jugoslovenski scenario.
„Mi dobro znamo zašto je Klinton krenuo na Jugoslaviju. Njegov cilj je bio jednostavan: hteo je da reši svoje unutrašnje probleme skretanjem pažnje na veliki pobednički rat. A takođe hteo je da ’testira’ neke grane vojne proizvodnje i ojača položaj Amerike u evropskom prostoru”, smatra Sudakov.
„Što se tiče gospodina Pekla, on pre svega predlaže Ukrajini, kao strani u konfliktu, da se pokloni Velikom bartu. Taj Veliki brat treba da ubaci veliku količinu vojne tehnike i da Ukrajinu rasturi na delove. Posle čega bi deo Ukrajine verovatno otišao Poljskoj. Drugi deo bi dobio autonomiju, nešto kao kosovski format, a možda bi neki deo čak sačuvao suverenitet.”
Putin: Moskva molila Porošenka da se uzdrži od ekstremnih akcija u Donbasu
„Ali NATO napadi na Beograd, Prištinu, Novi Sad, Podgoricu i druge jugoslovenske gradove, koji su počeli u martu 1999. godine i trajali 78 dana bili su neverovatan zločin. Evropa i SAD su danas na to zaboravili. Iz nekog razloga niko ne govori o tome da se ne može na taj način oduzimati suverenitet drugim zemljama. Ne mogu se tek tako ubijati ljudi samo zato što postoji neki politički interes”, rekao je ekspert.
„I u vezi s tim hoću da podsetim na jednu od nedavnih izjava Vladimira Putina, gde on kaže da nećemo napustiti našu braću u Donbasu. Mi ćemo im pomagati. I mi ne smatramo da je moguće da neko uništava ljude koji govore na istom jeziku kao mi, sa kojima smo vaspitani na zajedničkim sovjetskim tradicijama i imamo zajedničke istorijske korene. Mi nećemo mirno gledati istrebljenje tih ljudi”, uveren je ruski ekspert.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.