Poljska: Plaćanje za ulazak u EU bi samo podstaklo imućne migrante

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Plaćanje za ulazak u EU bi samo podstaklo imućne migrante

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak ocenio je u izjavi poljskoj državnoj televiziji TVP.info kao potpuno besmislen predlog da se registracija i ulazak migranata u Evropsku uniju naplaćuje, jer bi to bilo podsticanje imućnijim migrantima da dođu u Uniju.

"To nema smisla. Takva kriza, isto tako ozbiljna bila je od 2000. godine u Australiji. Australija je uspela sa njom da izađe na kraj, pokrenula je procedure vraćanja imigranata", kazao je sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Blaščak.

Poljski ministar kao besmislene kritikovao je i ideje relokacije izbeglica u one zemlje EU koje nisu tako izložene pritisku migracijskog talasa kao Grčka i Italija koje su prve na udaru, i Nemačka u koju želi da ide najviše migranata.

"Taj sistem obavezujućih kvota, takođe je faktor koji privlači ;dalje migracijske talase", kazao je Blaščak i dodao da imigranti u Evropu dolaze da poboljšaju svoj životni standard i da čak i kada bi bili preseljeni u neku drugu zemlju EU računaju da će naći način da dopru kasnije do one zemlje u koju su zaista hteli.

"Koliko miliona muslimana je Evropa u stanju da primi? Tim pre što Evropa ima tragična iskustva sa muslimanskom zajednicom - terorističke napade u Briselu, Parizu, Nici, Minhenu i drugim nemačkim gradovima. To pokazuje da te zajednice ne žele da se integrišu i još gore, nameću Evropljanima svoj poglede", kazao je Blaščak.

Poljska je zajedno sa Slovačkom, Češkom i Mađarskom na nedavnom neformalnom samitu članica EU bez Velike Britanije 16. septembra u Bratislavi predstavila svoj predlog rešenja migrantske krize. Reč je o tzv. elastičnoj solidarnosti umesto preraspodele izbeglica, po kojoj bi svaka zemlja odlučivala sama da li želi da prihvati migrante ili da solidarnost u migracijskoj krizi iskaže preko većeg doprinosa zaštiti granica ili finansiranja izbegličkih kampova u regionu Bliskog istoka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.