Političari prenaglasili mogućnost povećanja izvoza u Rusiju

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2014, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Političari prenaglasili mogućnost povećanja izvoza u Rusiju"

Neopravdane su zamerke i pritisci Evropske unije na Srbiju zbog eventualno mogućeg povećanja izvoza na rusko tržište, jer domaći agrar nema kapacitet da zameni ni deo onoga što su zemlje EU plasirale u Rusiju i jer srpska država ni na koji način dodatno ne podstiče izvoz u Rusiju, izjavio je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić.

"Domaći političari prenaglasili su mogućnost povećanja izvoza hrane iz Srbije na rusko tržište, nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Moskva uzvratila sankcije zemljama EU. Političari moraju da se izvuku iz priče o istorijskoj šansi o povećanju plasmana poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Rusije i prepuste to privrednicima", kazao je Ševarlić.

Brisel pozdravio stav Vučića

Evropska unija je danas "pozdravila pažnju srpske vlade" prema očekivanjima EU da Srbija, kao kandidat za članstvo, neće kontrasankcije Rusije protiv EU iskoristiti da državnim merama podstiče povećanje srpskog izvoza kojim bi se nadomestio zabranjeni uvoz hrane iz Unije u Rusiju.

Peter Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, podsetio je da su šefovi diplomatija EU na prošlonedeljnom zasedanju predočili da s ciljem da se obezbedi jedinstvo međunarodne zajednice i podržalo međunarodno pravo, Evropska unija očekuje da se treće zemlje i kandidati za članstvo uzdrže od korišćenja novih trgovinskih prilika koje se otvaraju uvođenjem ovih ruskih mera.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.