Pokrenuto istraživanje o Britaniji i Balkanu posle Bregzita

Izvor: RTS, 25.Jul.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuto istraživanje o Britaniji i Balkanu posle Bregzita

Odbor za međunarodne odnose britanskog parlamenta pokrenuo je istraživanje o Velikoj Britaniji i balkanskim zemljama, sa posebnim osvrtom na pristup Britanije regionu posle Bregzita, objavljeno je na sajtu britanskog Parlamenta.
Zainteresovani bi trebalo da Odboru pošalju pisane predloge o toj temi do 15. septembra.
Kako se navodi, od kraja sukoba 90-ih Balkan je ostao nesiguran region na granicama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU, a politika Britanije porema Balkanu bila je povezana sa politikom EU.
Kako se Britanija približava Bregzitu, postoji mogućnost da se uzme u obzir značaj regiona za Britaniju i da se ponovo proceni britanski angažman.
Istraživanje Odbora razmotriće kako se razvija geopolitička situacija u regionu i koje izazove treba rešiti, njihove posledice za Britaniju i koju politiku vlada treba da vodi.
"Tražimo predloge o tome kako treba Britanija da se bavi Balkanom nakon Bregzita. To uključuje pitanja kako i drugi međunarodni faktori pokušavaju da utiču na region, kao i sa kojim socijalnim, političkim i ekonomskim izazovima se Balkan suočava", navodi se u objavi.
Neka od pitanja na koja Odbor očekuje odgovore jeste - šta je britanski interes na Balkanu, da li pojedine zemlje grade bliže vojno-industrijske veze sa Rusijom i koje posledice to ostavlja po NATO, šta su ključni politički i vladini izazovi sa kojima se suočavaju balkanske zemlje, šta bi Britanija trebalo da preduzme da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom u regionu, koji su ključni ekonomski izazovi zemalja regiona...
Predlozi treba da se dostave do 15. septembra, a javno slušanje biće održano od septembra do oktobra, da bi Odbor izveštaj sa preporukama objavio u decembru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.