Poglavlje 1 skupo,bolje ga otvoriti kas

Izvor: RTV Pink, 27.Okt.2014, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poglavlje 1 skupo,bolje ga otvoriti kas

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Mišcević smatra da bi Poglavlje 1 "Sloboda kretanja robe" trebalo kasnije otvoriti, jer unošenje evropskih standarda u domaću industriju, poručuje, puno košta.



"Ima oblasti u kojima je jako važno što pre otvoriti poglavlja da bi proces reformi napredovao i da bismo imali neku vrstu pritiska da poslove uradimo što pre, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << ima onih za koje treba sačekati", rekla je Miščević novinarima pre početka skupa "Slobodno kretanje robe u kontekstu pregovora o pristupanju EU". Za ovo poglavlje, kako je dodala, potrebno je prvo "dobro se presabrati i izanalizirati sve što je potrebno uraditi". "Treba prvo napraviti jasan plan kako se usklađivati, a onda krenuti sa pregovorima", rekla je Miščević i dodala da će država nastaviti razgovore o ovom i drugim poglavljima sa predstavnicima civilnog društva. Poglavlje 1 nije, ističe, teško, ali je obimno jer su brojni standardi koje treba uneti u zakonodavstvo Srbije. "To je ono zbog čega bi u ovim oblastima trebalo malo sačekati i sabrati se da bismo došli do pravog datuma pregovora. Kada se poglavlje otvori, onda očekujemo brzo zatvaranje", poručila je ona. Kaže i da je naša zemlja o ovom poglavlju prve obaveze preuzela zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2009. godine. "Veh imamo praksu usklađivanja i uvođenja nekih od standarda koji se odnose na slobodu kretanja roba, a do kraja pregovora moramo pokazati kakav je naš jasan plan za uvođenje svih tada postojećih standarda", istakla je Miščević. Koordinator radne grupe za Poglavlje 1 "Sloboda kretanje robe" i direktor Centra za evropske politike (CEP) Nebojša Laazarević kazao je da je ovo poglavlje karakteristično, jer se u njemu susreću dve strane medalje - jedna biznis sektor, odnosno naši proizvođači i trgovci, i sa sa druge strane organizacije za zaštitu potrošača. "Horizontalno zakonodavstvo je manje- više dobro urađeno i u smislu standardizacije i tehničkih zahteva za proizvode, ocene usaglašenosti, opšte bezbednosti proizvoda, ali kao i uvek padamo na detaljima i kada treba da se konkretizuje. Navešću samo dva primera - bezbednost igračaka i kozmetike", naveo je on. Kaže i da će se civilno društvo baviti praćenjem pregovora Srbije i EU ne samo za politički osetljiva poglavlja, kakva su 23, 24 i 35, već i drugim, kakvo je prvo poglavlje. Ksenija Simović iz CEP rekla je da je ta organizacija sa zajedno sa Nacionalnim konventom EU napravila studiju koja se tiče horizontalnog zakonodavstva u oblasti slobode kretanja robe, a čiji je cilj da približi ovo zakondavstvo privrednicima i privrednom sektoru. "Proizvođač mora da shvati ovo zakondavstvo kao svoju obavezu od starta planiranja svog proizvoda do plasiranja na tržište. U interesu je proizvođača da poznaju dobro ovo zakonodavstvo kako bi na tržište stavili siguran i bezbedan proizvod, što je jedan od uslova da taj proizvod bude izvezen na jedinstveno tržište", zaključila je Simović

Nastavak na RTV Pink...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.