Plevnelijev: Makedonija može postati članica EU, ali bez makedonizma

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plevnelijev: Makedonija može postati članica EU, ali bez makedonizma

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki poručio je da bi bilo dobro da je dosadašnji bugarski predsednik Rosen Plevnelijev imao širinu, viziju i poštovanje volje makedonskih građana, kao što je to imao nekadašnji predsednik Željo Želev, u vreme čijeg mandata je Bugarska priznala nezavisnost Makedonije.

Poposki je tako odgovorio Plevnelijevu, koji je u svom poslednjem intervjuu u svojstvu šefa bugarske države rekao da „Makedonija može postati članica EU, ali bez makedonizma“.

On je za bugarsku državnu televiziju rekao da je „makedonizam ideologija koja nije samo antibugarska već i antidemokratska“, kao i da je to „ideologija totalne manipulacije istorije, koja stvara napetost, tenzije među budućim generacijama“.

Plevnelijev je, navodeći razloge zbog čega tokom svog predsedničkog mandata nije posetio Makedoniju, naglasio da se o tome konsultovao sa Ministarstvom spoljnih poslova i dodao da postoje problemi u odnosima dveju zemalja.

On je naveo da se prethodni predsednik Bugarske Georgi Prvanov veoma ponosio svojim mnogobrojnim posetama Makedoniji, ali da je s druge strane bilo bezbroj provokacija prema Bugarskoj.

„Neverovatno danonoćno ’huljenje‘ po makedonskim medijima. Ogroman broj provokacija u međunarodnim institucijma i međunarodnim konferencijama prema Bugarskoj. I da biH promenio politiku Bugarske prema Makedoniji rekao sam da ona više neće biti ’romantična‘ već pragmatična. Ukazao sam na problem“, pojasnio je on.

Plevnelijev je na specijalnoj ceremoniji u Sofiji predao dužnost novoizbranom bugarskom predsedniku Rumenu Radevu.

Bugarska je prva zemlja koja je priznala Makedoniju nakon njenog osamostaljenja od bivše SFRJ 1991. godine.

U Makedoniji prema izjašnjavanju stanovništva po etničkoj pripadnosti na poslednjem popisu 2002. godine nije postojala rubrika „Bugari“.

Više desetina hiljada građana Makedonije, međutim, na osnovu „bugarskih korena i zato što se osećaju kao Bugari“, poseduje bugarska dokumenta. Među njima je i bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski.

Srna

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.