Pismo Ciprasu: Stop centru za migrante

Izvor: B92, 07.Feb.2016, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Ciprasu: Stop centru za migrante

Atina -- Gradonačelnik grčkog ostrva Kos pozvao je vladu u Atini da odustane od planova za izgradnju centra za registraciju migrante, što je zahtevala EU.

On je istakao da bi na ostrvu, zbog protivljenja lokalnog stanovništva, mogli da izbiju "nekontrolisani protesti".

"Postoji opasnost da ćemo žaliti žrtve i biti dovedeni do situacije koja se ne može kontrolisati", naveo je gradonačelnik Kosa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jorgos Kiricis u pismu premijeru Aleksisu Ciprasu, čiji je sadržaj objavila grčka novinska agencija ANA.

Troje ostrvljana ostrva povređeno je ove nedelje u sukobima sa policijom u blizini mesta koje je izabrano za građene centra za migrante. Među povređenim je i novinar, koji je kasnije i pritvoren.

"Pozivam premijera da naloži povlačenje policijskih jedinica za razbijanje demonstracija da bi se smanjile tenzije", naveo je gradonačelnik Kosa.

Policijski sindikati su, takođe, kritikovali planove o izgradnji "hotspota", ističući da se suočavaju sa razjarenim ostrvljanima, koji su naoružani lovačkim puškama i dinamitom.

Iz jednog policijskog sindikata tvrde da je u napadima povređeno četvoro njihovih kolega, što dosad zvanično nije potvrđeno.

Zvaničnici grčke vlade, međutim, navode da proteste na ostrvu Kos ogranizuje "manjina, potpomognuta kranjim desničarima".

"Gradonačelnik nije ni pametniji, niti veći patriota od drugih gradonačelnika", rekao je ministar unutrašnjih poslvoa Panajotis Kurublis.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kos: Upozorenje na nasilje zbog centra za migrante

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2016, 00:13

Gradonačelnik grčkog ostrva Kos pozvao je danas vladu u Atini da odustane od planova za izgradnju centra za registraciju migrante, što je zahtevala EU, ističući da bi na ostrvu, zbog protivljenja lokalnog stanovništva, mogli da izbiju "nekontrolisani protesti"..."Postoji opasnost da ćemo žaliti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.