Petogodišnja pauza u proširenju EU?

Izvor: B92, 24.Apr.2014, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petogodišnja pauza u proširenju EU?

Brisel -- Žan-Klod Junker, dugogodišnji premijer Luksemburga i najizgledniji kandidat za predsednika Evropske komisije založio se za petogodišnju pauzu u proširenju EU.

On je istovremeno izrazio razumevanje za zabrinutost Velike Britanije kada je reč o budućnosti EU.

"Radiću na pravednom dogovoru sa Britanijom", rekao je Junker novinarima u Briselu.

On se takođe založio za pauzu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je reč o prijemu novih članica u EU kako bi se, kako je naveo, "održao red" u Uniji, što je poruka koja bi trebalo da ublaži zabrinutost Britanaca po pitanju imigracije iz siromašnijih istočno evropskih zemalja.

Ovakav stav bi, kako ocenjuje Rojters, mogao da predstavlja kompromis za britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je, pod pritiskom javnosti, obećao Britancima da će u slučaju pobede na izborima 2017. godine, raspisati referendum o izlasku Britanije iz EU.

Izbegavanje spora sa Britanijom jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočava EU koju u maju očekuju izbori za Evropski parlament nakon čega će se birati najviši evropski zvaničnici.

Junker, koji je kandidat konzervativne Evropske narodne partije u EP, takođe je upozoro London da ne blokira priključivanje novih članica evrozoni.

"Moramo da saslušamo Britance, ali i Britanija i britansko političko društvo mora da sasluša druge članice Unije", poručio je Junker.

Novi predsednik Evropske komisije preuzeće dužnost u novembru, a mandat će mu trajati pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.